Pocelo 62. berlinale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Berlinu je u cetvrtak navecer projekcijom filma "Les adieux a la Reine" (Zbogom kraljice) francuskog redatelja Benoîta Jacquota otvoren 62. Medunarodni filmski festival, poznatiji kao Berlinale. "62. Medunarodni filmski festival u Berlinu je otvoren", izjavio je ovogodišnji predsjednik žirija, britanski redatelj Mike Leigh.

Prije toga su se publici na svecanom otvorenju u Berlinale Palastu obratili njemacki državni tajnik za kulturu Bernd Neumann, berlinski gradonacelnik Klaus Wowereit te direktor Berlinalea Dieter Kosslick.

Na ovogodišnjem Berlinalu bit ce prikazano 395 filmova u nekoliko programa od kojih su najvažniji natjecateljski program te Panorama i Forum. U glavnom natjecateljskom programu bit ce prikazana 23 filma od toga cega 5 filmova van konkurencije. Za jednu od nagrada konkurira 18 filmova.

Berlinale se posljednjih godina profilirao kao festival politickog filma. Ova godine ce tako biti prikazano nekoliko filmova koji temetiziraju dogadaje vezane uz tzv. arapsko proljece. Isto tako se prikazuju filmovi o katastrofi u Fukušimi kao i prosvjedi protiv globalnog financijskog sustava.

Na aktualnu politicku situaciju u Siriji tijekom pozdravnog govora ukazao je i njemacki državni tajnik za kulturu Bernd Neumann.

Hrvatska je u programu ovogodišnjeg Berlinala prisutna s koprodukcijom, filmom "Parada" srpskog redatelja Srdana Dragojevica i s hrvatskim glumcima Dejanom Acimovicem i Bojanom Navojcem. Paralelno s Berlinalom održava se i filmski sajam European Film Market (EFM) na kojem ce Hrvatski audiovizuelni centar (HAVC) predstaviti recentu hrvatsku filmsku produkciju.

S nestrpljenjem se ocekuje i projekcije filma "Zemlja krvi i meda", prvog redateljskog djela americke glumice Angeleine Jolie koja ce takoder boraviti u Berlinu.

Americkoj glumici Meryl Streep ce biti dodijeljen Zlatni medvjed za životno djelo. Od medunarodnih zvijezda svoj dolazak na Berlinale su, izmedu ostalih, potvrdili i Clint Eastwood, Christian Bale, Uma Thurman, Keanu Reeves, Leonardo DiCaprio.

Službeni dio festivala završava se 18. veljace dodjelom glavnih nagrada Zlatnog medvjeda za najbolji film, te Srebrnih medvjeda, izmedu ostalog za režiju i glavne muške i ženske uloge. Osim predsjednika Mikea Leagha u radu žirija sudjeluju i Anton Corbijn, Asghar Farhadi, Charlotte Gainsbourg, Jake Gyllenhaal, François Ozon, Boualem Sansal i Barbara Sukowa. Berlinale se zatvara u nedjelju 19. veljace danom rezerviranim za širu publiku. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter