"Hugu" 11, a "Umjetniku" 10 nominacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djecji film "Hugo" redatelja Martina Scorsesea nominiran je u 11 kategorija za Oscara, prestižnu nagradu americke Akademije filmske umjetnosti, a s deset nominacija slijedi ga francuski film "Umjetnik" redatelja Michela Hazanaviciusa, najveci ovogodišnji favorit kritike.

"Hugo" je nominiran u kategoriji najboljeg filma, zatim za umjetnicko ravnanje, snimatelja, redatelja, montažu, glazbu, obraden scenarij i još cetiri tehnicke kategorije. "Umjetnik" je nominiran za najbolji film, redatelja, glumca u glavnoj ulozi, glumice u sporednoj ulozi, montažu, glazbu, snimatelja, originalni scenarij, kostime i umjetnicku direkciju. Slijede filmovi "Put rata" i "Igra pobjednika" (u srijedu u kinu Valli) sa šest nominacija te "Muškarci koji mrze žene" i "Nasljednici" s pet nominacija.

U kategoriji najboljeg filma nominirani su vec spomenuti "Put rata", "Umjetnik", "Igra pobjednika", "Nasljednici" i "Hugo" te "Drvo života", "Ponoc u Parizu", "Tajni život kucnih pomocnica" i "Jako glasno i nevjerojatno blizu". Oscara za najboljeg redatelja, osim vec spomenutih Hazanaviciusa i Scorsesea, mogao bi dobiti Alexander Payne (Nasljednici), Woody Allen (Ponoc u Parizu) ili Terrence Malick (Drvo života).



Za Oscara u kategoriji najbolje glumice borit ce se Glenn Cose (Albert Nobbs), Viola Davis (Tajni život kucnih pomocnica), Rooney Mara (Muškarci koji mrze žene), Meryl Streep (Željezna dama) i Michelle Williams (Moj tjedan s Marilyn).

Oscara za najboljeg glumca mogli bi dobiti Demian Bichir (A Better Life), George Clooney (Nasljednici), Jean Dujardin (Umjetnik), Gary Oldman (Decko, dama, kralj, špijun) ili Brad Pitt (Igra pobjednika).

U kategoriji glumica i glumaca u sporednim ulogama za Oscara ce se natjecati Berenice Bejo, Jessica Chastain, Melissa McCarthy, Janet McTeer i Octavia Spencer te Kenneth Branagh, Jonah Hill, Nick Nolte, Christopher Plummer i Max von Sydow.

U kategoriji animiranih filmova, od kojih se ove godine niti jedan nije našao medu najboljim filmovima, su "A Cat in Paris", "Chico & Rita", "Kung Fu Panda 2", "Macak u cizmama" i "Rango".

Za Oscara za originalni scenarij natjecat ce se filmovi "Bridesmaids", "Ponoc u Parizu", "Margin Call", "Nader i Simin se rastaju" i "Umjetnik", a za najbolji obradeni scenarij nominirani su "Nasljednici", "Hugo", "Martovske ide", "Igra pobjednika" i "Decko, dama, kralj, špijun".

Medu važnim kategorijama preostaje ona za najbolji strani film, a to su belgijski "Bullhead", izraelski "Footnote", poljski "In Darkness", kanadski "Monseiur Lazhar" i sada vec neizbježni iranski "Nader i Simin se rastaju".

Dodjela Oscara održat ce se 26. veljace, a ceremoniju ce po deveti put voditi glumac Billy Crystal. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter