Rašicev Hrvatski Apoksiomen u Svetim srcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi istarski muzej koji je obznanio program za ovogodišnju Noc muzeja, koja ce biti održana 27. sijecnja, je Muzej suvremene umjetnosti Istre koji ce u Svetim srcima ugostiti izložbu "Hrvatski Apoksiomen" poznatog zagrebackog umjetnika Ante Rašica.

"Hrvatski Apoksiomen (Historicisticki kabinet cuda)" dio je izložbenog projekta "Umjetnost je lijepa", koji je upravo završio u zagrebackom Umjetnickom paviljonu i bit ce predstavljen Puli.

Hrvatski Apoksiomen stigao je jucer u Muzej suvremene umjetnosti Istre u Puli. Skulptura je visoka 9, a široka 2,8 metara iz koje izvire oko 300 malih ogledala. Rašicev "Hrvatski Apoksiomen" predstavlja gigantiziranu repliku cuvene anticke skulpture izvucene 1999. godine iz podmorja Velikih Orjula, otocica smještenog jugoisticno od otoka Lošinja.

Replika je izradena od armiranog stiropora, ali njenim predimenzioniranjem autor joj je svjesno pridodao nova neomaniristicka svojstva, dok intervencija s ogledalima sugerira višeznacnost i slojevitost njena išcitavanja, istovremeno otkrivajuci nove i neocekivane korelacije s ambijentom u kojem je postavljena.

Prostor Svetih Srca pokazat ce potpuno drugacija sagledavanja ove skulpture od onih u Umjetnickom paviljonu, te ce još jednom upozoriti na ljepotu ovog prostora, koliko monumentalnost i postojanost Rašicevog Apoksiomena. (B. VINCEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter