Guggenheim gradi muzej u Helsinkiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zaklada Guggenheim planira proširiti svoju svjetsku mrežu muzeja suvremene umjetnosti još jednom novom lokacijom - gradskom lukom finskog glavnog grada Helsinkija.

Novi, 140 milijuna eura vrijedan projekt trebao bi biti zajednicko ulaganje Zaklade Solomona Guggenheima i helsinških gradskih vlasti.

Zaklada Guggenheim upravlja središnjim Guggenheimovim muzejom u New Yorku koji je projektirao veliki americki arhitekt Frank Lloyd Wright te cetirima inozemnim galerijama - u španjolskom gradu Bilbau, u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kolekcijom Peggy Guggenheim u Veneciji te Deutsche Guggenheimom u Berlinu.

Helsinki je odabran kao lokacija za gradnju sljedeceg Guggenheima zbog snažnog lokalnog interesa za umjetnost i dizajn te velike umjetnicke tradicije, ali i zbog razvojnih planova tamošnjih gradskih vlasti vezanih uz prostor helsinške gradske luke, priopcila je Zaklada Guggenheim.

Ocijenjeno je takoder da tome gradu nedostaje znacajnija kolekcija moderne umjetnosti te da bi Guggenheim mogao popuniti taj jaz i pomoci u privlacenju velikog broja turista.

Dodaje se i da "Helsinki ima bogat, ali fragmentiran kulturni krajolik" te da "tamošnjoj umjetnickoj sceni nedostaje težište" i preporucuje raspisivanje arhitektonskog natjecaja.

Predloženo je da muzej bude sagraden na gradskom zemljištu u južnoj gradskoj luci, odmah do sjedišta državne šumarske tvrtke Stora Enso koje je dizajnirao vodeci finski arhitekt Alvar Aalto.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 140 milijuna eura, što ukljucuje trošak gradnje i arhitektonskog rješenja. Zaklada Guggenheim operativne troškove planira pokriti iz javnih, privatnih i korporativnih izvora.

Helsinška gradska vlast odluku o projektu trebala bi donijeti u iducih nekoliko tjedana.


Podijeli: Facebook Twiter