Lone najbolje arhitektonsko ostvarenje 2011.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra ima najbolji hotel s potpisom u Hrvatskoj. Tako je u petak u Vukovaru odlucila struka na godišnjoj dodjeli nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Jedini dizajnerski hotel u Hrvatskoj, Maistrin rovinjski dizajn-hotel Lone, dobio je nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata "Viktor Kovacic" za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u 2011. i najbolju gradevinu koja je u ovoj godini izgradena u Hrvatskoj.

Lone je potpuno hrvatski proizvod, plod je suradnje domacih kreativaca. Dizajn hotela potpisuje zagrebacki studio 3LHD, a vizualni identitet kreiran je u agenciji Bruketa & Žinic OM.

Minimalisticki interijer cistih linija nosi hrvatski potpis. Namještaj je dizajniran i izraden ekskluzivno za ovaj hotel, a autor mu je hrvatski studio specijaliziran za produkt-dizajn pod nazivom grupa Numen.



U foajeu su bioinstalacije dizajnera Silvija Vujicica, cije slike s motivima fragmenata istarskih freski na tkanini krase i sobe, dok je iznad ogromnog ulaznog atrija velika skulptura "Prostor za duhove koji trce", krhka konstrukcija umjetnice Ivane Franke.

Cak i uniforme osoblja hotela nose potpis hrvatskih dizajnera, studija I-gle. Dizajn hotela u obliku slova Y, koji mnoge podsjeca na brod, u skladu je s njegovom okolinom: to su borova šuma Monte Mulini, u blizini istoimeni butik-hotel te hotel Eden, simbol hotelske arhitekture sedamdesetih, nekadašnja zvijezda socijalistickog turizma, koji je tih godina osvajao nagrade struke.

Iako su u konkurenciji bila još dva vrlo korektna objekta, oba iz Rijeke, Filozofski i Uciteljski fakultet (H. Auf Franic, T. S. Franic i V. Rister) te Objekt studentske prehrane (M. Bošnjak, M. Buvinic, M. Furlan Zimmermann i I. Galic), hotel Lone najozbiljnijeg je konkurenta imao u upravnoj zgradi Hrvatske biskupske konferencije, vjerojatno i najjacem ostvarenju u opusu Nenada Fabijanica.

Nagrada je tim znacajnija jer je Lone prvi potpuni dizajn-hotel u nas, koji je pokazao da Hrvatska ima kvalitetu kojom može parirati svjetskim dostignucima.


Podijeli: Facebook Twiter