Sajam knjige okrenut naglavce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovogodišnji 17. sajam knjige u Istri bit ce otvoren u petak u podne. Otvorenje režira Mauricio Ferlin, a poslije dugo godina održat ce se na otvorenom, ispred Doma hrvatskih branitelja. Uz protokol, u kojem ce sudjelovati gradonacelnik Pule Boris Miletic i istarski župan Ivan Jakovcic, nastupit ce grupa Veja, a svecano ce sajam otvoriti veliki pjesnik i scenarist Abdulah Sidran", rekla je direktorica sajma Magdalena Vodopija na konferenciji za novinare održanoj u Domu hrvatskih branitelja.

Ferlin je novinare proveo dvoranama Doma hrvatskih branitelja i objasnio koje novosti ocekuju vjernu sajamsku publiku i kupce knjiga.

- Prostorna koncepcija sajma je ove godine poprilicno zarotirana - mogli bismo reci okrenuta na glavu. Najvece promjene su povratak centralne pozornice u Crveni salon nakon sedam godina, zatim veliki izdavaci koji su se probili u hol, reprezentativni prostor za istarske izdavace u Plavom salonu, a u koncertnoj, centralnoj dvorani uz velike izdavace smjestio se i ZoomBook, nešto poput komprimiranog sajma, gdje ce voditeljice birati ono najzanimljivije iz svih dvorana. Posebno bih izdvojio novu poziciju Monte Librica, koji je svoje mjesto našao na velikoj pozornici u Koncertnoj dvorani, kazao je Ferlin.

Knjižari razgovaraju o knjigama

Medu novostima je i takozvani Outlet knjiga u Marelici, gdje ce izdavaci prodavati knjige po iznimno povoljnim cijenama, a dislocirane ce biti i kase na kojima ce kupci moci kupovati knjige. Sajam ce stoga na štandovima imati informirane knjižare koji ce pricati o knjigama u ponudi, a ne biti samo obicni prodavaci.

O brojnim popratnim programima govorila je glavna organizatorica sajma Egle Vošten.

- Ove godine pripremili smo za publiku niz posebnih programa, od kojih valja izdvojiti hrvatsku premijeru predstave "Leksikon YU mitologije" redatelja Olivera Frljica u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem prvog dana sajma, multimedijalni performans "Simetrija kvadrata" u kojem ce nastupiti Danijel Žeželj, Stanislav Habjan, Jessica Lurie i Robert Kainar.

Tu je i vecernji program PMSSS u kultnom caffe baru P14 - svojevrstan talk show voditeljice Mime Simic koja ce ugostiti Predraga Lucica, Matu Kapovica, Darka Lukica, Sibilu Petlevski, Borisa Dežulovica i Miljenka Jergovica.

U pulskom Rock Caffeu bit ce održan "Andijev program" u cast našeg voljenog Andija Šipetica pod nazivom "Melodije vraga bez Predraga", koje ce voditi miljenik Pule Boris Dežulovic.

Na sajmu nas ocekuje i koncert skupine Hot Club Zagreb predvodene Matom Matišicem u programu "U potrazi za Kiklopom", gdje cemo se opet susresti s novim udarnim voditeljskim duom sajma Borisom Dežulovicem i Mimom Simic te više od 30 nominiranih autora i nakladnika za ovogodišnji Kiklop. Bit ce to i posljednji, ali i najveci tulum sajma jer ce nas u nezaboravnom disku hotela Pula nakon programa i koncerta zabavljati DJ Filjo, kazala je Vošten.

200 nakladnika s cak 15 tisuca naslova

Festival djecje knjige Monte Libric predstavila je voditeljica Slavica Curkovic.

- Monte Libric se ove godine seli u središnju dvoranu Doma hrvatskih branitelja, a novo i originalno rješenje izložbenog prostora i scenografije osmislio je ponovno Mauro Ferlin. Više od 35 nakladnika predstavit ce svoju godišnju produkciju. Na programu ce ponovo biti Piknici s autorom, a s njima ce razgovarati Ina Delic i Željka Kondic Dabo. Medu autorima istaknula bih Koraljku Milun, Sanju Lovrencic, Irenu Plejic Premec i Majdu Makovec te Mladena Kušeca i Tomislava Milohanica.

Magdalena Vodopija podsjetila je da sajam završava 11. prosinca kada ce u Svetim Srcima biti dodijeljena knjižna nagrada Kiklop. Ove ce se godine na sajmu predstaviti 200 nakladnika s cak 15 tisuca naslova.

Na konferenciji je predstavljen i katalog sajma, koji ove godine prati žarišnu temu "Identitet drame - drama identiteta", stoga se koncepcijski približio eseju, a udaljio od faktografije. Urednik je i ove godine Miodrag Kalcic, a vizualno ga je oblikovala umjetnicka radionica Petikat, ujedno zaslužna i za novi vizualni identitet sajma. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter