Bijelo-crni svijet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samostalna izložba "Prolaz" Silva Šarica u galeriji Anex Multimedijalnog centra Luka otvorena je preksinoc uvodnim govorom kustosa izložbe Mladena Lucica.

- Silvo Šaric umjetnik je koji u svome radu prije svega njeguje intelektualno-procesualnu komponentu likovnog izraza, odnosno njegova umjetnicka djela nužno kolaboriraju s vremenom i prostorom gdje su smještena ili izložena. Dosljedan tome, Šaric ce svoj predmet izlaganja svesti gotovo iskljucivo na funkciju, dok ce ga njegova estetska obrada znatno manje zanimati, istice Lucic.

Lucic je objasnio da je upravo ta intelektualna komponenta važna za razumijevanje Šaricevog rada. Iako je njegov "Prolaz" podložan simbolicnim citanjima Lucic smatra da je važnije razumjeti misaoni koncept autora negoli davati dodatni smisao djelu.

"Prolaz" je uspješno iskoristio minimalisticki (barem što se sredstava tice) pristup intervenciji u prostoru i zaista je teško odoljeti želji da ga se procita s naocalama simbolista na nosu. U tom svjetlu lako je zakljuciti da je opreznije opisati videno bez lijepljenja estetskih i moralnih etiketa.

Ulaz u galeriju Anex u "Prolazu" postaje okvir za dijaprojekciju cistog bijelog svjetla. Galerija je mracna, a na njenom samom dnu iscrtan je bijeli svjetlosni otvor. Posjetitelj je uvucen u galeriju i što se više približava dnu njegova sjena postaje oštrija. S njegove lijeve strane otvara se novi prostor - u potpunosti osvijetljen. Crni tunel vodi posjetitelja u novi, sasvim mracan prostor.

Prica završava tu. Izložbu Silva Šarica organiziralo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre, a ostaje otvorena do 30. studenog. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter