Arhitektonskom raspravom protiv površnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu Dana arhitekture u Istri, u pulskom Multimedijalnom centru Luka, uz veliki broj posjetitelja, što clanove struke što ljubitelja arhitekture, otvorena je vec tradicionalna godišnja izložba Društva arhitekata Istre - Societa architetti dell'Istria.

- Žalosti me jer nema puno realizacije, što je uostalom slika društveno ekonomske situacije, ali me veseli raznolikost tema koje poticu arhitektonsku raspravu i konfrontaciju, unutar i izvan same struke i time nas konstantno odmicu od opasnosti izolacije i površnosti, rijecima je kojim je Leonid Zuban, predsjednik DAI-SAI-ja otvorio izložbu. Organizator Saša Putinja napomenuo je da izlaže 47 arhitekata od kojih je cak 21 rad natjecajnog karaktera.

Izložba je svjedok trenutne arhitektonske produkcije i realizacije, kojom se unutar današnjeg konteksta prezentira široki dijapazon arhitektonskog interesnog podrucja i njegovu kompleksnost; od prostornih tematika i studija preko stambene i turisticke arhitekture do legalizacije nezakonite izgradnje i vecih infrastrukturnih zahvata.



O tome govore i prikazi realiziranih projekata istarskih arhitekata poput pulskog gradskog stadiona (Josip Brezac, Urbis 72) , Ligthouse lounge bara kod Bala (Alter Lego) , kuce L na Zelenici (Atilio Krizmanic), i nekoliko stambenih objekata (Putigna, Krizmanic, Urbis 72) te izložbeni prostor u poslovnoj zoni Labinci (Emil Ivancic).

Uz to izloženi su i zanimljivi projekti Pulske grupe od kojih se istice programski projekt eko-arheološkog parka Vižule. Prikazani su i projekti turisticke namjene na podrucju Umaga (A.D.), te nekoliko obiteljskih kuca.

Zacudenost posjetitelja izazvao je futuristicki projekt arhitekta Antona Percana koji je simulirao prikaz Augustovog hrama na arheološkom nalazištu u Kandlerovoj ulici pored Gradske knjižnice i citaonice.

Kako kompleksnost arhitektonskog podrucja, osim djelovanja arhitekata definiraju i sve ostale komplementarne struke a i korisnici, ovogodišnja je izložba upotpunjena gostima koji sudjeluju u formiranju krajnjeg fenomenološkog doživljaja izgradenog prostora. Gostuju autori zanimljivog pulskog motela "Pipstrello" grupa Nolit, dizajner rasvjete Dean Skira i kipari Gualtiero i Simone Mocceni.

Tradicionalna izložba DAI SAI-ja važna je na kulturnoj mapi grada jer svojom programskom koncepcijom promovira arhitekturu te vizualnu i prostornu osviještenost, razvija senzibilitet u javnosti za tu tematiku što je od iznimne važnosti jer time oblikuje urbani okoliš i neposredno utjece na kvalitetu života ljudi.

Izložba je otvorena do 13. prosinca. (Lara BAGAR; Snimio Dejan ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter