Recesija nece ugroziti duh sajma knjige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ove godine na pulskom sajmu knjiga sanjamo kazalište i književnost", rekao je ovogodišnji selektor programa sajma Vladimir Stojsavljevic na konferenciji za novinare u knjižnici Bogdana Ogrizovica u Zagrebu gdje je u cetvrtak predstavljen program 17. izdanja te manifestacije.

Sajam ce se održati od 2. do 11. prosinca u pulskom Domu hrvatskih branitelja, uz više "satelitskih" dogadanja po cijeloj Puli. Od preko 200 nakladnika, pozamašan dio cinit ce oni mali, manje vidljivi i slabije prezentirani u medijima, potuceni problemima s distribucijom, ali još uvijek predani produkciji kvalitetnih izdanja.

Direktorica Sajma Magdalena Vodopija zadovoljno je objavila da recesija nije stavila šape na duh sajma, unatoc tome što je platio danak ogranicenim budžetom. Više od 70 programa dogadat ce se u deset sajamskih dana, a novost je i "nulti dan" - 1. prosinca - posvecen iskljucivo struci, odnosno knjižnicarima koji ce se premijerno upoznavati sa svježe objavljenim naslovima.

Vodopiju veseli velik broj naslova koji su ciljano tempirani baš za pulski sajam.

- Nakladnici su na koljenima. Treba vratiti dignitet knjizi; to je misija ovog sajma. Pokazat cemo da knjiga nije samo nešto što se tice darovnih ducana i onih sajmica po kojima se knjige prodaju po kunu, kaže Magdalena Vodopija najavljujuci radikalnije odvajanje reprezentativnog izlagackog dijela sajma od "outleta" u "Marelici", gdje ce se knjige moci kupiti za 50 kuna ili manje.

Epitet autorskog sajma opravdat ce gostovanje sedamdesetak autora iz regije i Europe koji se profilom uklapaju u glavnu ovogodišnju temu "Identitet drame - drama identiteta". Medu njima su Abdulah Sidran, Erika Fischer-Lichte, Thomas Glavinic, Franz Hammerbacher, Dušan Jovanovic, Predrag Matvejevic (dobitnik "Kiklopa" za životno djelo), Mirko Kovac (koji na programu "Suton uz knjigu" predstavlja svježe objavljeno djelo "Kad bijah pun tame"), Boris Dežulovic (koji ce s Mimom Simic voditi atraktivni program "U potrazi za Kiklopom") i drugi.

Mima Simic kani novim autorskim talk-showom "PMSSS" potuci Oprah i Stankovica. Ugostit ce Miljenka Jergovica, Predraga Lucica, Matu Kapovica, Darka Lukica, Sibilu Petlevski. Vojo Šiljak nastavlja voditi "Dorucke s autorom", a traži i izdavaca za knjigu razgovora s intelektualcima piscima koja je produkt njegove višegodišnje plodne suradnje sa Sajmom u Puli. (Maja HRGOVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter