BookCrossing i u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako knjige postaju slobodne i izadu izvan zidova knjižnica, na ulice, u parkove, u autobuse, pokušalo se u utorak objasniti na predstavljaju programa BookCrossing u Sveucilišnoj knjižnici u Puli koja je za tu priliku videom povezana sa sveucilišnim knjižnicama u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku i Rijeci.

Knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama, nacelo je BookCrossinga, programa razmjene knjiga. Cijela je stvar prilicno jednostavna, što je objasnila i ravnateljica pulske Sveucilišne knjižnice Tijana Barbic-Domazet.

Na naslovnicu knjige treba zalijepiti markicu, a kada ju procitate, ostaviti na nekoj klupi u parku, kaficu ili autobusu, a sve da bi ju netko drugi uzeo, procitao i opet proslijedio.

Za sada u Puli postoje tri punkta za ovakvu vrstu razmjene koji se nalaze u ispostavama Sveucilišne knjižnice - na ulazu u glavnu zgradu knjižnice, te na Filozofskom i Ekonomskom fakultetu. No, cilj je, kao što je više puta receno na predstavljanju, da ta razmjena profunkcionira izvan knjižnice jer ovi punktovi su više promotivnog karaktera.

- Želimo da knjige dobiju novi život, dajmo knjigama krila, kazala je Barbic-Domazet te pozvala da se knjige ostavljaju na svim mogucim i nemogucim mjestima jer ce tako naci put do citatelja. Imaju tisucu naljepnica, od kojih su neke vec zalijepljene pa tako postoji mogucnost da se prati put neke knjige i može se povezati s cijelim svijetom, primjerice na internetskim stranicama, kao što je entuzijasticno objasnila ravnateljica.

Zahvaljujuci ovom projektu prvi put povezane su sveucilišne knjižnice u Hrvatskoj, što je s ponosom istaknula glavna ravnateljica Nacionalne i sveucilišne knjižnice u Zagrebu Dunja Seiter-Šverko. Kazala je da je Ministarstvo kulture poduprlo ovaj program, nazvala ga je BookCrossing pokretom i opisala kao komunikaciju knjigom.

- Volimo uzeti knjigu u ruke i doci negdje, razmijeniti njenu pricu s drugom osobom, kazala je ravnateljica NSK-a te pohvalila pulsku zajednicu knjižnicara. Zahvaljujuci videopovezivanju s drugim slicnim knjižnicama u Hrvatskoj doznali smo, primjerice, da taj projekt vec neko vrijeme funkcionira u Zagrebu i Zadru.

Ovo nije bila lokalna, vec prezentacija na nacionalnoj razini, a pulska je Sveucilišna knjižnica odabrana zato što je pokazala inicijativu.

- U Zagrebackom NSK-u je u travnju ove godine organiziran prvi tjedan BookCrossinga, koji su nazvali Tjednom razmjene knjiga, i ucinilo nam se neperspektivnim ako se to odvija samo na jednom mjestu, u jednom gradu. Rekli smo - zašto ne bismo napravili mrežu sveucilišnih knjižnica, a sljedece ce se godine u taj projekt ukljuciti i gradske knjižnice.

Prvi smo se javili i rekli su: 'Zašto ne? Pula je grad knjige, tu je i sajam, tu je i vrijedna knjižna grada, tu je i gradska knjižnica', tako da su svi ideju objerucke prihvatili, objasnila nam je Barbic-Domazet.

Predstavljanje je vodila Nela Marasovic iz odnosa s javnošcu NSK-a iz Zagreba, a program su glazbom uvelicali studenti odsjeka za klasicnu harmoniku Filozofskog fakulteta Josip Blažanin, Andrej Pezic i Jasmina Pamer.

Ovaj projekt pokrenut je još 2001. u SAD-u i tada su ga pokušali realizirati i u pulskoj Sveucilišnoj knjižnici, ali pokazalo se da još nije vrijeme. Sada su opet krenuli i pozivaju sve gradane da se ukljuce.


Podijeli: Facebook Twiter