Flautom i saksom od antike do punka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicionalni koncert "Flauta, sax & prijatelji" 14. je put održan u pulskom Domu hrvatskih branitelja. Program satkan od raznih glazbenih žanrova, stilova iz razlicitih epoha, na svekoliko oduševljenje publike bio je prava poslastica za glazbene sladokusce, koje je uvertirom pozdravio ansambl Fon Fone izvedbom "Over the rainbow". Uslijedila je "Seikilov skolion", anticka skladba ciji je notni zapis jedna od najstarijih zapisanih paritura, a koju je za prigodu pulskih dana antike specijalno obradio profesor Branko Okmaca.

"Tu mare greca" Branka Radica takoder u izvedbi sastava Musigenae (Samanta Stell, Sonja Stojnic, Nataša Dragun, Loris Quargnal i Toni Pernic) zvucala je dostojno vremenu u kojem je nastala.

U nastavku smo culi skladbe "Maya", "Ruski ciganski ples" te dva stavka Okmacine "Serenade" u izvedbi flautistice Samante Stell, klarinetista Roberta Rosande i kontrabasista Sandra Perocevica, koji se na ovoj skladbi usavršavao na tršcanskom konzervatoriju. Mlada sopranistica Linda Uran pjevala je "Cielito lindo" u pratnji klaviristice Sandre Buric, a Evergin kvartet E4 + izveo je "Volare" Domenica Modugna.

Uslijedio je jazzerski dio programa u kojem su prodefilirali kvartet saksofona Nesaxtium izvedbom "High Society" i pjevacica Jasmina Makota u pratnji ponajboljih pulskih jazzera Saše Zorkica, Leona Brenka, Nenada Mirta i Adriana Bernobica, koja je pjevala "Ain' no sunshine!" Billa Withersa.

Sastav El Tiburon svirao je "La Fiestu" Chicka Coreae, a "Flor de Lis" u izvedbi gestualne Alme Dželili u pratnji benda zvucala je u najmanju ruku dojmljivo. Pazinska etno grupa Veja iznenadila je svojom izvedbom istarske tradicionalne "Anke", baš kao što je makedonska narodna pjesma "Što imala ksmet Stamena" u izvedbi sastava Despine i grupe Veja ugodno iznenadila publiku.

Na kraju veceri, a kao podrška Tusti iz Kud Idijota, puhacki orkestar Grada Pule, kako je najavila voditeljica Tijana Vukic Stjelja, ove je nedjelje bio najveci punk bend na svijetu te pod vodstvom Ante Dobronica odsvirao "Rodnu grudu" u aranžmanu Vladimira Mustajbašica. Šlagvort za finale bio je "Cartoon Concert" puhackog orkestra, svojevrsni medley ponajboljih glazbenih podloga iz klasika animiranog filma, koji je aranžirao vrlo nadahnuti, talentirani, ali samozatajni Branko Radic.

Koncert "Flauta, sax & prijatelji" odlicna je platforma da se pokaže na koji nacin djeluju naši glazbenici, a pomnim odabirom izvodaca, koji potpisuje Nataša Dragun, još se jednom dokazalo da istarska glazbena scena ima velik potencijal koji u kontekstu Hrvatske, nažalost, nije dovoljno priznat i iskorišten. (V. ŠILIPETAR; snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter