Rakovcu i Fundi nagrade "Drago Gervais"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosudbeno povjerenstvo književne nagrade "Drago Gervais", koju dodjeljuje Grad Rijeka, ocijenilo je najboljima zbirke poezije Željka Funde iz Varaždina u kategoriji neobjavljenog djela te Milana Rakovca iz Zagreba za objavljeno djelo na cakavskome narjecju u protekle dvije godine, objavljeno je na konferenciji za novinare u utorak.

Fundin rukopis nosi naslov "Gdje je danas Jadranka Kosor?", a Rakovceva knjiga objavljena je 2009. u nakladi Društva hrvatskih književnika pod naslovom "Beside priletuca". Odluke povjerenstva, u kojem su bili Robert Bebek, Milorad Stojevic, Elis Deghengi Olujic, Maja Hrgovic i Ivica Prtenjaca, šalju se gradonacelniku na prihvacanje.

Predsjednik povjerenstva Robert Bebek obrazložio je odluke isticuci da je Fundina poezija sjajna, da ne mari za to hoce li se svidjeti citatelju te da je, kako je rekao, "vrlo direktna, brutalna u rezultatima i ne ostavlja mjesta empatiji". Rijec je o malim kritikama društva, konzumerizma, reklama i drugih kratkotrajnih stvari, dodao je.

Rakovceva je poezija visokosofisticirana, himnicna, povijesna i izražava visoku svijest o jeziku, ocijenio je Bebek, dodajuci da je istodobno i gospodska i težacka.

Ove godine na natjecaj je iz svih krajeva Hrvatske, pa cak i iz Slovacke, stiglo 45 rukopisa neobjavljenih djela te 13 prijedloga objavljenih knjiga na cakavskome narjecju.

Željko Funda rodio se 1950. godine u Varaždinu, gdje živi i radi kao srednjoškolski profesor engleskog jezika. Objavio je devet knjiga, novele, kajkavsku poeziju, kajkavski roman, price za djecu. Jedan je od zacetnika haiku stvaralaštva na tom podrucju.

Novinar, feljtonist, putopisac, esejist, romanopisac, prevoditelj, pjesnik i urednik Milan Rakovac rodio se 1939. godine u Rakovcima blizu Poreca. Radio je kao urednik u dnevnim novinama, casopisima te na Hrvatskoj televiziji. Prijevodi njegovih djela objavljeni su na talijanskom, njemackom, engleskom, ukrajinskom i slovenskom jeziku.

Književna nagrada "Drago Gervais" dodjeljuje se od 1951. Do 1974. dodjeljivala se svake godine, a od tada svake druge. Nagrada se sastoji od 20.000 kuna koje se dodjeljuju u dvije kategorije te od izdavanja neobjavljenog djela. Svecano urucenje nagrada bit ce 25. listopada u rijeckoj gradskoj vijecnici.


Podijeli: Facebook Twiter