Propeler Motovuna "Bikovoj glavi"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavna nagrada 14. Motovun Film Festivala Propeler Motovuna ove je godine pripala belgijskom filmu "Bikova glava" (Rundskop) redatelja Michaela R. Roskama, odlucio je žiri u sastavu Agnes Kocsis, David MacKenzie i Vanja Cernjul.

Nagradu su dodijelili za snažno i živopisno metaforicno istraživanje otudivanja covjecanstva od prirode s iznimnim prikazom rastuce ranjivosti u izvedbi glavnog protagonista. Dobitnici nagrada obznanjeni su uoci velike festivalske završnice u petak navecer.

Posebno priznanje odano je filmu "Domaci Teren" (Enterrainsconnus) redatelja Stephanea Lafleuraza, za dojmljiv redateljski stil i originalan prikaz ljudskih odnosa isprican s puno senzitivnosti, ironije i vizualnog humora.

Nagrada Bauer, koja se dodjeljuje najboljem filmu s podrucja sedam kinematografija: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, dodijeljena je srpskom filmu "Tilva Roš" redatelja Nikole Ležaica. Film je nakon dugog postupka selekcije odabrao sedmeroclani žiri u kojem je predstavnika imala svaka od sedam država. U finalni su odabir, osim srpskog filma, ušli i slovenski film "Otac" redatelja Vlade Škafara te hrvatski "Majka asfalta" redatelja Dalibora Matanica. Ležaicev je film, kako stoji u obrazloženju nagrade Bauer, "prikaz odrastanja u psihickom i socijalnom vakuumu društva gdje su jedini glasovi dovoljno jasni da se cuju upravo krikovi autodestrukcije".

Nagrada medunarodne udruge filmskih kriticara FIPRESCI pripala je meksickom filmu "Marta" redatelja Marcelina Islasa Hernándeza.

Za program Motovunski kratki ove su godine pristigle cak 653 prijave, a selektor Andrej Korovljev morao je odabrati 24 filma koja su se proteklog tjedna prikazala u Motovunu. Prema odluci prošlogodišnjeg pobjednika Chrisa Niemeyera, nagrada za najbolji kratki film pripala je americkom filmu "Mi odlazimo" (We're leaving) redatelja Zacharyja Treitza. Dodijeljena je takoder Nepotkupljiva nagrada u suradnji s Transparency Internationalom Hrvatska, a ovogodišnji je dobitnik film "Misija London" bugarskog redatelja Dimitra Mitovskog.

Vecer ranije je pak kontroverznom austrijskom redatelju, scenaristu i producentu Ulrichu Seidlu urucena je festivalska nagrada Maverick, namijenjena autorima koji su individualnošcu, slobodnim duhom i inovativnošcu širili ili šire granice filmskog izricaja.

Svecanost zatvaranja festivala, koja je bila zakazana za 21 sat, odgodena je zbog kiše za kasnije tijekom veceri. Da bi uvelicao tu svecanost u Motovun je u petak navecer došao i predsjednik Ivo Josipovic. (Andelo DAGOSTIN, snimio Dejan Štifanic)


Podijeli: Facebook Twiter