Do granica glazbe i natrag

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlican koncert i izvrstan glazbeni doživljaj priuštili su pazinskoj publici Hrvatska komorna filharmonija iz Zagreba i Mješoviti pjevacki zbor Roženice iz Pazina u subotnju vecer u dvorištu drevnog pazinskog Kaštela. Iako je s mrakom relativno zahladilo, koncert je bio vrlo dobro posjecen, a izvedbe su publici donijele ushit, kako one koje predstavljaju klasicni glazbeni vremeplov kroz vrhunski koncertni repertoar, tako i one koje propituju same granice glazbe i izvodackih tehnika.

Filharmonija, koja je zapravo gudacki orkestar pojacan udaraljkama, najprije se predstavila dojmljivim izvedbama melodioznih i vrhunski aranžiranih skladbi Holsta i Odaka, a u tri pjesme Josipa Hatzea gudaci su pratili vokalnu izvedbu sopranistice Klasje Modrušan. Nakon pauze uslijedile su malo avangardnije izvedbe, a vrhunac tog dijela programa bio je zajednicki nastup Filharmonije sa solistom na klasicnoj harmonici, Frankom Božcem, koji je publici donio frapantni doživljaj zvukovnih mogucnosti harmonike i gudaca u skladbi Jamesa Williamsona koja se na mahove doima kao kakofonicna mješavina slucajnih tonova, a na mahove kao glazbena pratnja akcijskih scena u znanstvenofantasticnim filmovima.

U nastavku koncerta glazba se vratila u konvencionalnije vode, jako je zanimljiva bila jedna izvedba u iskljucivo pizzicato nacinu muziciranja, a na kraju se u izvedbama Verdija i Mozarta Filharmoniji pridružio i zbor Roženice.

Filharmonijin je umjetnicki voditelj bio Sergej Evseev, Roženicama je ravnala Ines Kovacic Drndic, a publikom je ravnala lavina emocija izazvanih izvrsnim glazbenim izvedbama u najpogodnijem mogucem ambijentu koji se za ovakve doživljaje može pronaci. (D. ŠIŠOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter