Pulsko zrakoplovstvo u tunelima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je nedavno otvoren splet hodnika i skloništa ispod Kaštela, nazvan Zerostrasse, ciji je glavni ulaz kod Dvojnih vrata, u njemu je u petak otvorena i prva izložba, i to o pocecima zrakoplovstva u Puli, što je prikazano kroz reprodukcije fotografija iz fundusa Povijesnog muzeja Istre te ostavštine Viktora Klobucara.

Izložbu je službeno otvorio procelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica. - Ovo je prostor za turiste i Puležane koji žele upoznati svoj grad, rekao je Torbica. Da mu je drago da je prostor opet u funkciji priznao je i gradonacelnik Boris Miletic. I ravnatelj Povijesnog muzeja Istre Gracijano Kešac nada se da je ovo tek pocetak obnove pulskih podzemnih tunela.



Kako se ta mreža skloništa i tunela koju bi neki možda nazvali i pravim podzemnim gradom mogla iskoristiti, pokazala je i ova izložba. Iako nedostaju strelice koje bi posjetitelje precizno vodile kroz segmente izložbe, u prvom dijelu predstavljeno je razdoblje do 1910., kada su u vojne svrhe korišteni baloni. Na njima je letio i Viktor Klobucar Rukavina de Bunic, zaslužan za razvoj mornarickog zrakoplovstva u Puli, no sve se više pažnje pocinje posvecivati hidroavijaciji.

Klobucar je postao i prvi zapovjednik Mornaricke zrakoplovne postaje Pula u Valturi, a upravljao je i prvim zrakoplovom koji je uzletio s Valturskog polja, no kako je postaja u Valturi postala premala, preselila se na Katarinu.

Ovu izložbu priredile su autorice Gordana Milakovic i Katarina Pocedic iz Povijesnog muzeja Istre, cijom su se gradom i služile uz ostavštinu Viktora Klobucara. Izložbu su u prostoru koncipirali, postavili i dali joj vizualni identitet Noel Mirkovic, Senka Skenderovic i Ivan Zidar, dok je propratni tekst uz fotoreprodukcije na talijanski prevela Viviana Viviani, na engleski Franka Strmotic-Ivancic, a na njemacki Marieta Djakovic i Dirk Lyon. Izložba ce biti otvorena do kraja rujna. (M. RADIC, snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter