Svecanost pjesme i cakavske rici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Krasna zemljo, Istro mila" zaorilo se sa škalina poreckog gradskog kazališta, kao i svih 39. godina do sada na otvorenju susreta Naš kanal je lip. Zoran Badjuk ravnao je zborom koji je cinilo stotinjak pjevaca iz svih deset zborova koji su prema programu nastupali u petak, na prvoj veceri 39. susreta pjevackih zborova u Istarskoj sabornici.

Zajednicko pjevanje istarske himne jedan je od zaštitnih znakova Kanta, jedinstvene porecke manifestacije u kojoj simbolicno odjekuju tonovi svih skladatelja koji su pisali za zborove, od Ronjgova, Zlatica, Kaplana, Rašana i Cossetta, do Prašelja, Milottija i Bužlete.

Od samih pocetaka susret je privukao pozornost pjevackih zborova koji zajednicki doprinose isticanju ljepote istarsko-primorske pucke glazbe pretocene u umjetnicko djelo. Temelji autohtone istarske glazbene ljestvice utkani su u zborsku pjesmu još prije nekoliko desetljeca te ih Kanat redovito njeguje i osvježava, obogacujuci glazbenu literaturu istarskih, primorskih i drugih hrvatskih gradova.

Ovogodišnji susret odvija se u znaku 80. godišnjice rodenja skladatelja i dirigenta Dušana Prašelja, pa je ujedno i prilika da publika cuje i neke od manje poznatih skladbi ovog velikog skladatelja.

Kroz dva dana održavanja manifestacije, svoju pjesmu predstavlja 20 zborova iz Istre i Primorja. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter