Darku Macanu nagrada Lapis Histriae

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Romanopisac i autor stripa Darko Macan iz Zagreba s pricom "Koridor" pobjednik je ovogodišnjeg izdanja medunarodnog književnog natjecaja za kratku prozu Lapis Histriae, koji se prireduje u sklopu pogranicnih susreta Forum Tomizza. Pobjednik je predstavljen u petak u Umagu, na trecem i završnom dijelu 12. izdanja Foruma.

Nagrada od tisucu eura i artefakt kipara Ljube de Karine urucili su mu umjetnicki voditelj ove manifestacije Milan Rakovac i clan žirija dr. sc. Marcello Potocco, u Zajednici Talijana "Fulvio Tomizza".

U ocjenjivackom su sudu, uz docenta na Odjelu za slovenistiku Fakulteta za humanisticke studije u Kopru Marcella Potocca, bile profesorica talijanske književnosti na pulskom Sveucilištu Jurja Dobrile dr. sc. Elis Deghenghi i rijecka kulturologinja Nataša Petrinjak.

U finale su ušle i price "Šolski izlet" Maje Cimerman iz Ljubljane, "Usne" Lejle Kalamujic iz Sarajeva, "Moje" Marije Labak iz Osijeka, "Mišolovka" Zorana Pilica iz Zagreba i "Odlasci i dolasci Stipana Sudarevica" Tomislava Žigmanova iz Subotice. U konkurenciji je bilo 140 prica, što je dvaput više nego lani, a pristigle su iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Francuske i Ceške.

U knjigu "Lapis Histriae 2011.", koja ce se u izdanju Gradske knjižnice Umag pojaviti krajem godine, bit ce još i price Marka Sosica iz Trsta, Marka Pogacara iz Splita, Slobodana Šnajdera iz Zagreba, Olivere Skoko iz Zrenjanina, Berislava Blagojevica iz Banje Luke i Jelene Štetic iz Zemuna.

Umaški dio simpozija održan je nakon tršcanskog i koparskog dijela. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter