Kaleidoskop snova u fotografijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kaleidoskop, šarena stakalca koja u suucesništvu sa svjetlošcu jednostavnim pokretom formiraju raskošne slike, i snovi - zajedno cine naslov prve bujske samostalne izložbe Nine Šperanda "Kaleidoscope of dreams". Ninine fotografije, nastale na prijelazu s 2009. u 2010. godinu kao dio njenog diplomskog rada na temu ceške i slovacke inscenirane fotografije, moguce je pogledati u Galeriji Mrak do 20. lipnja.

Zanimljiva je i tehnika kojom ih je ostvarila - fotografiranjem (suvremenim digitalnim fotoaparatom), kroz rucno izraden konus, mat ploce koja pripada starom refleksnom fotoaparatu, cime postaje vidljivo ono što je on "vidio".



- Kreirala sam svojevrsni mentalni autoportret, djelic refleksije snolike vizije i promatracu pokušala docarati iskustvo sna. Inspiracija je proizašla iz proucavanja psihoanalize, dadaistickih uzora i eksperimenata autora poput Bunuela, Dalija i Magritta. Fragmenti sjecanja, slike, neodredenost vizija i likovi bez lica simboli su ljudskih podsvjesnih fluktuacija... Ovi radovi predstavljaju samo jedan u nizu mogucih scenarija mojeg ili necijeg sna ili vizije, objasnila je autorica.

- Premisa od koje Nina Šperanda polazi, i na kojoj gradi ovaj ciklus jesu snovi - trenuci koje rijetko možemo kontrolirati, naporno ih je problematizirati, a još teže zabilježiti. Ovaj njen ciklus pokazuje da se sve to može na autorski nacin, uz postizanje izuzetno visokog nivoa umjetnicke interpretacije. Njeni radovi izazivaju uznemirujuci doživljaj. Ona likovnim sredstvima prati vlastiti proces u kojem se ponire služeci se intuitivnim, instinktom i memorijom, rekao je likovni kriticar Eugen Borkovsky, ukazujuci na autoricinu znalacku kombinaciju tehnologije i senzibiliteta. (K. FLEGAR; snimio M. SARDELIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter