Novinska fotografija dokument vremena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sto najboljih novinskih fotografija snimljenih prošle godine do 16. lipnja krasit ce zidove galerije Makina nakon što je sinoc ondje službeno otvorena izložba Hrvatska novinska fotografija 2010.

Sedam je kategorija, svaka sa svojim pobjednicima, a medu njima se istice jedna, ona Vlade Kosa iz Cropixa, koja je odabrana za fotografiju godine, a na kojoj se vide radnici firme Dalekovod u košarama 20 metara iznad zemlje. Kos je pobijedio u kategoriji svakodnevni život, a ostale kategorije su dogadaj, svakodnevni život, reportaža/kolekcija, portret, sport, kultura i umjetnost te priroda i okoliš.

Na natjecaj je pristiglo više od tisucu i pol fotografija od 93 autora, a na izložbi se mogu vidjeti radovi njih 44 iz raznih dijelova zemlje. Medu njima su i radovi Darka Bandica iz Zagreba, inace pulskog zeta nastanjenog u Puli, koji je trenutno u Libiji. Osim što pokazuju koliko je široko podrucje koje fotoreporteri pokrivaju u svom poslu, iz ovih se fotografija može osjetiti i težina njihova posla.

Ovaj izbor radi se vec osam godina, a ovo je prvi put da su fotografije izložene u Puli, no kako je sinoc na otvaranju rekao Igor Nobilo, predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske, suradnja ce se sigurno nastaviti.

"Cilj je promovirati fotoreportersku struku buduci da fotoreporteri zbog posla ne stignu sami sebe promovirati, a treba ukazati i na kulturnu vrijednost fotografija", objasnio je Nobilo.

- Drago mi je vidjeti kako lokalni ljudi, u mjestima u kojima se izložba održava, doživljavaju fotografije i drago mi je slušati vaše komentare, a vidim da ste zadovoljni, obratio se Nobilo prisutnima koji su napunili galeriju. Otkrio je i da se radi na knjizi fotografija koja može biti dokument vremena, da se, recimo, za 30 godina vidi kako je svijet izgledao 2010. "To je i poanta dokumentarne fotografije", objasnio je Nobilo.

Ova putujuca izložba posjetit ce 10 gradova Hrvatske, a najbolje radove izabrao je žiri koji su cinili Darije Petkovic, docent na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i bivši urednik fotografije u Jutarnjem listu i Globusu, Harald Menk, dugogodišnji urednik fotografije u magazinu Stern te nekadašnji urednik u Deutsche Presse Agentur i fotoreporter agencije France Presse za središnju Europu i pobjednik Czech Press Photoa 2009. Joe Klamar.


Podijeli: Facebook Twiter