Zasopimo na organic, 16. put

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc pljusku u nedjelju je održan 16. susret sviraca na usnim harmonikama "Zasopimo na organic".

Umjesto na Placu, na kojem je spremna cekala pozornica, brojni izvodaci nastupili su u prizemlju zgrade Špital koji je ipak bio dovoljan za sve ljubitelje ove vrste glazbe s obzirom na to da je kiša natjerala mnoge da ostanu kod kuce. Nastupilo je 80-ak sviraca na usnim harmonikama ili pratecim instrumentima tijekom trosatnog koncerta.

Za one koji ne znaju o cemu je rijec, gracaški bi se susret organica lako mogao usporediti s americkim klubovima country glazbe u kojima slobodno nastupaju amaterski glazbenici medusobno si procjenjujuci vrijednost glazbenog nastupa.

Na gracaškom susretu se takoder sve cešce mogu cuti zvukovi americkog bluesa, ali i mnogih drugih glazbenih stilova pa možemo kazati da organic takoder evoluira, iako i dalje dominira pucka svirka koja je vecini publike ipak najdraža.

Susret je otvorila tinjanska folklorna skupina Kumpanija kosirici te predstavnici partnerskog Festivala (ah) te orglice iz malog slovenskog mjesta Mokronoga Ansambl Gramc i prijatelji koji su takoder zakljucili susret.

U meduvremenu se u Špitalu izredalo pedesetak tocaka, a najviše sviraca na organicu stiglo je iz svih istarskih krajeva, ali i iz Liburnije te Slovenije. Veseli što su se osim iskusnih starijih sviraca u programu našli i najmladi sviraci na organicu: clan kršanskog KUD-a, desetogodišnji Mario Miletic odsvirao je istarski balun, dok je devetogodišnji Andrej Anicic iz Picna nastupio cak s dvije harmonike, klasicnom i usnom.

Najstariji svirac bio je 85-godišnji Jakov Bastijanic iz Vineža koji je na vijolinu odsvirao labinski balon, a prvi je put nastupio postariji Andelo Rušnjak iz Novigrada. Vjerojatno najveseliji nastup, koji je zasluženo popracen aplauzom publike, imao je Vinko Zidaric iz Lindara koji je publici i zapjevao.

Spomenimo i nastup Trija bajs koji cine clanovi glazbene familije Pernic (Miloš, Branko i Daniele) - koji su uz pokojnog Renata Pernica autori manifestacije. Jubilarne nagrade za 15-godišnju vjernost susretu dobili su Ecio Pauletic i Ivan Žagric iz Pule kojima je opcinski nacelnik Ivan Mijandrušic u ime organizatora Opcine Gracišce dodijelio diplome.

Naknadno ce diploma biti dodijeljena 10-godišnjem jubilarcu Petru Brgicu iz Pule. Susret su vodili Melita Gržic Pincin i Vlado Pernic.


Podijeli: Facebook Twiter