Citalacki maraton krenuo iz Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najvece književno dogadanje ovogodišnjeg Tjedna dobre knjige, u organizaciji Udruge za zaštitu prava nakladnika (ZANA), je akcija "7 gradova cita 7 dana (i noci)" - tjedan dana citanja naglas - koja je pocela sinoc u pulskoj Sveucilišnoj knjižnici. Citalacki maraton nakon Pule seli se u Koprivnicu, Split, Osijek, Zadar, Varaždin i Zagreb, a u svakom ce gradu biti organizirano 24-satno citanje.

Iako je "službena" knjiga akcije "Blizine, nigdine i fritule", u Puli se na samom pocetku, koji se prenosio i na otvaranju Tjedna dobre knjige u zagrebackom kinu Europa, citala zbirka putopisa istarskih autora "Gradovi i obzori". Prvi citatelj koji je otvorio akciju bio je Budimir Žižovic, a medu poznatim licima koja su citala na pocetku maratona bili su i Mate Curic, Drago Orlic, Magdalena Vodopija i Davor Šišovic.

Tea Gruic iz Sveucilišne knjižnice kazala je da su se brojne pulske srednje i osnovne škole prikljucile toj akciji, a za citanje se prijavilo cak 600 citaca. Medu ostalim, pozvani su i pripadnici nacionalnih manjina koji ce citati knjige na svojim jezicima.

Tjedan dobre knjige održava se diljem Hrvatske od 14. do 20. travnja, a nakladnici i knjižari, sudionici manifestacije, pripremili su više od 50 dogadanja. U sklopu Tjedna dobre knjige u pulskoj knjižari Castropola održat ce se dva predstavljanja knjiga. Andrej Bader ce u petak u 18.30 sati predstaviti knjigu "Camino de Santiago", dok ce u subotu u podne biti predstavljena službena knjiga manifestacije "Blizine, nigdine i fritule".


Podijeli: Facebook Twiter