Komunikacija 28 autora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U bujskoj Gradskoj galeriji Orsola otvorena je nova izložba - "Komunikacija", fotografski, tematski, selektirani kolektivni likovni projekt u kojem sudjeluje 28 autora, clanova Udruge fotografa Istre. Fotografije je detaljno predstavio selektor i kustos projekta Eugen Borkovsky, izložbu je otvorila dogradonacelnica Marianna Jelicich Buic, a okupljene su pozdravili i suorganizatori – predsjednica UFI-ja Miranda Legovic i voditelj Orsole Sladan Dragojevic.

- Likovna i sve ostale umjetnosti imaju u sebi ugraden komunikacijski segment, bez obzira radi li se o monologu ili ponudenom dijalogu. Cijeli umjetnicki rad ili njegovi dijelovi postaju ideogram. Sva je povijest umjetnicke prakse, zapravo, dekodiranje usmjerenih poruka, iniciranih komunikacija, koje su upucene poznatom ili nepoznatom promatracu na razumijevanje i išcitavanje, objasnio je izbor ove teme Borkovsky, napominjuci da je fotografija uvijek dokument, ali uz to može biti i umjetnicko djelo.

Kako je naglasio, u suvremenoj umjetnosti likovna poruka postaje sve osobnija i nezavisnija od razumijevanja publike, ne mora biti namijenjena odredenom krugu, vec je dovoljna kao autorov osobni izricaj stanja. No, i tada, samim javnim izlaganjem, ima u sebi iniciranu komunikaciju. Citirajuci Jeana Baudrillarda koji pojmom hiperrealnost tumaci promjene u kulturi koje odreduju suvremeno, pojasnio je da društvo pruža mnoge izbore i više ne postoji jedinstven standard za kulturno, pa u skladu s tim nije odreden legitiman "ukus", "mišljenje" ili "stil života".



- Granice koje su razdvajale elitnu od popularne kulture, omekšale su. Kapitalisticka kultura nije više u mogucnosti odrediti što je realno ispravno ili lijepo. Pojavljuje se i dostupno je sve više informacija, a sve manje znacenja. Novim pristupom javljaju se i nove zamke. Perfidna ponuda tolerancije, pod izlikom demokratskog dosega, rezultira ravnodušnošcu. Pojedinac, pretvoren u zrcalo na kojem se miješaju svi postojeci medijski utjecaji, postaje prožet informacijama i predodžbama bez mogucnosti obrane ili odmaka, zakljucio je, isticuci da bi navedena razmišljanja trebala biti odrednice likovnog projekta u koji su ušli svi prijavljeni autori s po jednom izabranom fotografijom.

"Zanimljiv, ali ilustrativni nivo, bez znacajnih artistickih dometa plasiraju Saša Dejanovic, Rok Dolnicar, Ana Fornažar, Ivan Jovicic, Vera Mužic, Jelena Prekalj i Mario Santrac. Konceptualni domet interpretacije teme prezentiraju Karlo Došen, Igor Drandic, Alen Hlaj, Damir Prodan i Petar Valenta. Vrlo dobar rezultat s mnogo umjetnickih atribucija pokazuju autori Slavica Isovska, Krunoslav Jovicic, Matija Pavlina, Mario Mikulic, Igor Stojakovic, Nenad Šimunic i Voljen Grbac. Umjetnicki visoke domete, autorski naglašeno promišljene i likovno visoko dosljedne radove nude nam Igor Blagonic, Vedran Burul, Sladan Dragojevic, Goran Gromsky Skorup, Goran Kovacevic, Miranda Legovic, Lovorka Lukani, Zoltan Nagy i izuzetna autorica Nina Šperanda. Naravno, ovo je samo uvjetna i gruba podjela jer se tendencije i rezultati radova prelijevaju", rekao je Borkovsky.

Njihovu je "Komunikaciju" u Orsoli moguce pogledati do 10. ožujka.

 


Podijeli: Facebook Twiter