Kino Istra kao polivalentna dvorana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javna ustanova Pula Film Festival na zadnjoj je sjednici pulskog vijeca i formalno dobila novu/staru ravnateljicu Zdenku Viškovic Vukic, koja ce taj mandat obnašati od 2011. do 2014. godine. Viškovic Vukic je bila jedina kandidatkinja za ravnateljsko mjesto, jer se osim nje nitko nije prijavio na natjecaj.

U nužnoj dokumentaciji za natjecaj tražio se i cetverogodišnji plan rada ustanove, a u planu koji je ponudila Viškovic Vukic vidljiva je intencija pojacavanja dosadašnjih programa, ali i nužnost digitalizacije kina Valli i Arene.

Naime, Pula Film Festival vec od 2008. godine ima najsuvremenije projektore za projiciranje filmske trake (35 mm) i to s pripadajucom optikom, kako u Areni, tako i u kinu Valli. No, u zadnje se tri godine tehnologija snimanja vrtoglavo razvila i sve se više filmova, kako stranih, tako i domacih, snima u digitalnoj tehnici. Digitalna oprema za kino Valli koštala bi nešto manje od milijun kuna, a optika za digitalni projektor u Areni (koji bi trebalo unajmiti), koju se zbog iznimno zahtjevnog prostora mora izraditi po mjeri, stajala bi 136 tisuca kuna.

Jubilarni, 60. festival igranog filma u Puli održat ce se 2013., a ravnateljica navodi da se za njega treba poceti pripremati vec ove godine. Ujedno je detektirala nužnost izrade dokumentarnog filma o 60 godina festivala, kao i izdavanja filmskog leksikona. Te je projekte, po njoj, moguce realizirati jedino uz suradnju s HRT-om i Leksikografskim zavodom.

Medu novim programima kina Valli ravnateljica spominje pokretanje Revije djecjeg filma, svojevrsnog djecjeg filmskog festivala, kao i kinokluba, koji bi u sklopu medunarodnog projekta "La Lanterna Magica" okupljao djecu u dobi od šest do 12 godina.

Zdenka Viškovic Vukic navodi i moguce projekte koje bi trebalo realizirati izademo li iz financijske krize. Medu najatraktivnijima zasigurno je obnova nekadašnjeg kina Istra, koje bi trebalo postati polivalentna dvorana u kojoj bi se, osim filmskih projekcija, održavale kazališne predstave i koncerti.


Podijeli: Facebook Twiter