Na Sajmu knjiga i o volontiranju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Domu hrvatskih branitelja u Puli u nedjelju su se predstavili volonteri koji su u povodu Medunarodnog dana volontera govorili i o volontiranju opcenito.

Tea Grujic
iz Sveucilišne knjižnice i Iva Hilj su, po rijecima direktorice sajma Magdalene Vodopija, iznijele najveci dio posla oko organizacije volontera s kojima rade vec tri mjeseca. Grujic se pohvalila da je u projekt ukljuceno više od sto volontera.

Denis Sgagliardi
iz udruge ZUM opet je govorio o inicijativi za osnivanje županijskog volonterskog centra, što bi se trebalo realizirati iduce godine, a u planu je i baza podataka volontera.

Elvis Fekete
iz udruge Casoni Vecchi osvrnuo se pak na akciju "Želim proci", koju je u petak organiziralo više udruga. U sklopu akcije dvije grupe volontera prošle su citav centar i nepropisno parkiranim autima zakacili crvene, a propisno parkiranim zelene letke. Isto su komunalni redari i policajci radili u drugim istarskim gradovima. Odaziv je bio izvrstan, sudjelovale su i mlade i starije generacije, a Fekete je priznao da ni sami organizatori nisu bili svjesni koliko krivo parkirani auti smetaju prolasku ljudima s poteškocama.



U MMC-u Luka pokušali su istovremeno okupiti što više organizacija koje se bave volonterstvom, što je istaknula Danijela Ustic, koja je govorila u ime Obiteljskog centra Istarske županije, državne ustanove posredstvom koje se može volontirati u radu s djecom, a uvjet je završena srednja škola.

Svetlana Stojanovic
iz Metamedija govorila je o volonterima koji pomažu, primjerice, u organizaciji festivala Media Mediterranea. Metamedij i ZUM vode zajednicki Centar za mlade u Kandlerovoj u kojoj mladi volonteri pišu za casopis "3ska" te rade istoimenu radioemisiju. Sgagliardi je pozvao sve koji žele pisati te kreirati i provoditi program Centra da im se pridruže.

Prisutnima se obratila i Danica Kuzmanovic, takoder volonterka, predsjednica Lige protiv raka, koja djeluje 43 godine u kontinuitetu, a bavi se prevencijom, ali i rehabilitacijom oboljelih. Imaju dva kluba, za oboljele od raka debelog crijeva i raka grla, a clanovi nastoje pomagati i oboljelima u terminalnoj fazi.

Volontere su pozdravili predstavnici Grada Pule i Istarske županije, procelnici Erik Lukšic i Vladimir Torbica, koji su i clanovi Savjeta sajma, te procelnik županovog kabineta Miodrag Cerina, dok se prvih volonterskih dana sajma prisjetila direktorica Vodopija.


Podijeli: Facebook Twiter