Akšamijine fotografije u Buzetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U starogradskoj palaci Bigatto, sjedištu Zavicajnog muzeja, u utorak je otvorena izložba fotografija Alije M. Akšamije, jednog od najpoznatijih bosanskohercegovackih fotografa-umjetnika.

Izložene fotografije izbor su iz monografije objavljene u izdanju Bošnjacke nacionalne zajednice Hrvatske, u povodu nagrade za životno djelo koju je 2008. Akšamiji dodijelila Europska federacija profesionalnih fotografa.

U monografiji se, rekao je kustos muzeja Saša Nikolic, nalazi 70-ak dirljivih, umjetnicki savršeno artikuliranih fotografija - žanrovskih scena života u malim gradovima, ulicnih dogadanja, vjerskih proslava.

Za buzetsku izložbu odabrane su 23 fotografije na kojima se, u duhu svog vremena, danas 91-godišnji Akšamija, bavio i fotografskim grafizmom, prizorima na rubu apstrakcije, koji su se tada, za razliku od one novinske, smatrali pravom umjetnickom fotografijom.

Izložbu u organizaciji Puckog otvorenog ucilišta "Augustin Vivoda", Zavicajnog muzeja i suorganizaciji buzetskog ogranka Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre otvorio je gradonacelnik Valter Flego. U uvodnom dijelu programa pjesmu "Una" bosanskohercegovackog pjesnika Saliha Agica procitao je Igor Muratagic.


Podijeli: Facebook Twiter