Drevni zanati u dvorištu pazinskog Kaštela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potmuli zvuk kovanja odzvanjao je u ponedjeljak poslije podne iz dvorišta pazinskog Kaštela u kojem je kovac Srecko Pajkovic pred naišlim turistima i djelatnicima Etnografskog muzeja Istre demonstrirao kovacku vještinu udarajuci teškim batom o užarenu kovinu koja se na nakovnju uvijala prema majstorovim željama.

Srecko Pajkovic iz Pajkovici nedaleko od Svetvincenta - jedan od posljednjih istarskih kovaca koji na tradicionalni nacin izraduje kosire, rankune, maršane, motike, trinoge, verige, cripnje, lopatice - predstavio je drevni zanat malobrojnoj publici, dok je 31-godišnji Dalibor Francula iz Sutivanca, jedini registrirani istarski bacvar, demonstrirao tradicijski nacin izradivanja bacava.

Pajkovic je rekao da su nekad majstori skrivali vlastito znanje, dok on danas želi prenijeti kovacko umijece na druge. Mladi bacvar Francula je pak kazao da se u istarskom vinarstvu trend preokrenuo pa se sve više koriste drvene bacve, što znaci da njegov zanat ima buducnost.

Prethodno su u prizemnim prostorijama EMI-ja premijerno prikazani dokumentarni filmovi "Kovac" i "Bacvar" autorice Mirjane Margetic kojima je upotpunjen stalni postav na temu tradicijskih obrta.

Ravnateljica EMI-ja Lidija Nikocevic kazala je da je upravo film medij kojim se u muzeju može predstaviti covjek i njegova vještina, kao i docarati atmosfera iz obrtnickih radionica. Filmovi su prevedeni na talijanski i engleski jezik. Montažer "Kovaca" je Marko Racan, a "Bacvara" Pino Ružic.

Demonstracija tradicijskih zanimanja i projekcija filmova održala se u sklopu Tjedna istarskih muzeja, a valja primijetiti da joj je prisustvovao vrlo mali broj posjetitelja. Djelomicno je tome razlog što se dogadanje odvijalo tijekom radnog vremena, ali ipak cudi da se na terenskoj nastavi u Kaštelu nije pojavio ni jedan školski razred.


Podijeli: Facebook Twiter