Breda Bizjak kreirala rijecnu postaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sastavu niza projekata uredenja rijeke Ljubljanice koji intenzivno traju vec dvije godine, proteklog je tjedna u središtu Ljubljane svecano otvoren novi Žitni most, rad arhitekta Borisa Podrecce, i rijecna postaja kod Crvene kuce, djelo arhitektice, Puljanke Brede Bizjak.

- Uzduž obala rijeke Ljubljanice predvideno je dvadesetak rijecnih postaja, a ubrzo se uvodi i redovna brodska linija. Ova rijecna postaja jedna je od prvih sagradenih za tu namjenu. Sastavljena je od prefabricirane betonske platforme od umjetnog kamena i drvenog pontona na nivou rijeke. Oblikom platforma prati konfiguraciju obale, kazala je Bizjak.

Pristup na ponton omogucuju prilagodljive stepenice konstruirane posebno za ovaj projekt, a djeluju po principu paralelograma koji omogucuje prilagodbu stepenica visinskim razlikama razine vode i od metar i pol. Pri konstrukciji stepenica suradivao je i Strojarski fakultet iz Ljubljane.

- Ljubljana je više od stoljeca živjela odvojeno od rijeke. Fizicko i programsko povezivanje s rijekom donijelo je gradu novu dimenziju i percepciju.

Zato me posebno raduje vijest da ce Grad Pula raspisati natjecaj za uredenje pulske rive jer ce Puljani konacno dobiti javni gradski prostor uz more. Nadam se da ce odaziv arhitekata biti velik jer je Pula, kao najstariji grad na Jadranu, zaslužila živjeti uz morsku scenografiju. Od vitalnog je znacaja za grad uz more da živi u tijesnom odnosu i harmoniji sa svojim prirodnim vodenim entitetom, napomenula je Bizjak.

Breda Bizjak vec osam godina živi i radi na relaciji Pula - Ljubljana. Prije tri godine osnovala je arhitektonski studio BB Arhitekti.


Podijeli: Facebook Twiter