Pocelo Sedam dana stvaranja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po sedmi put, izložbom 7X7, u nedjelju je otvoren umjetnicki festival Sedam dana stvaranja. Društvo likovnih stvaratelja otvorilo je galeriju da bi ugostilo izložbu priznatog mladog umjetnika Davora Sanvincentija koji godinama suraduje s ovim festivalom.

Talentirani 31-godišnji Porecan i ove je godine autor prepoznatljivog loga festivala, koze ili jarca, kojeg smješta u ljudske situacije odnosno ocovjecuje ga. Isti mu je motiv, koji nosi snažnu simboliku, bio tema izložbe koju je otvorila predsjednica udruge DLS-a Nada Putinja, koja suradivanje gradskih udruga slicnog afiniteta smatra bitnim za njihov razvoj.

Osim autora, na izložbi je rijec uzeo organizator manifestacije i predsjednik udruge I David Belas, kao i pazinska dogradonacelnica Ines Kovacic Drndic, koja je podržala ovu manifestaciju.

Nakon razgledavanja sedam maštovitih prikaza životinje koja simbolizira Istru, dogadanje se preselilo ispred Kaštela u kojem se trenutno obnavlja unutrašnja fasada. Tu je glavnu rijec na neposredan nacin vodio Šandor Slacki mladi, koji je najavio još jednu izložbu, zapravo instalaciju mlade pazinske umjetnice Davorke Tumpic pod nazivom "Uhvaceni plijen", koja je bila smještena u predvorju Kaštela.

Beogradski performer Zoran Rajšic poceo je performans pod nazivom "Sedam dana" u kojem je ukljucio najglasniji dio publike. Zatim je projiciran artisticki film "Opsesija" Matije Debeljuha, koji na frojdovski nacin progovara o dramama ljubavnih veza, a za kraj je nastupio aktivni pazinski gipsy-swing-jazz bend Hot club de Istra, koji je zacinio premijernu vecer kvalitetnom svirkom.

Organizatori festivala su pazinska udruga Veliki mali covjek i porecka udruga I za proizvodnju suvremenih umjetnosti, a tema koja se provlaci festivalskim radionicama glasi - SVEjednoISTRA. Pokrovitelji su Istarska županija, Grad Pazin, Ministarstvo kulture, Etnografski muzej Istre i Muzej Grada Pazina.


Podijeli: Facebook Twiter