Klapska pjesma pod vedrim nebom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petnaest muških, ženskih i mješovitih klapa iz Istre, Kvarnera i Zagreba nastupilo je na devetoj Veceri hrvatskih klapa na glavnom trviškom placu u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Glazbeni susret organizira Hrvatsko katolicko mladenacko društvo "Seljacka sloga" u suradnji s ovdašnjim mjesnim odborom, a pokrovitelj je Grad Pazin.


Program su otvorili kampelanjem na zvonima trviškog zvonika Siniša i Stanko Brajkovic. A užitak je uslijedio vec u prvoj izvedbi, ženske vokalne skupine Kadenca iz Trviža, koja se poigrala afro-ritmovima i brackim govorom u pjesmi "O judi moji". Slijedio je oktet Kornarija iz Marušica, koji se vec godinama melodijama istarskog ugodaja i pjesmama na talijanskom uspješno odupire prevlasti dalmatinskog melosa u klapskoj pjesmi.



Muška klapa Motovun je izvrsnom izvedbom adaptacije hita Parnog valjka "Sve još miriše na nju" stvorila prvi od nekoliko glazbenih vrhunaca veceri, a pjesmom "Sve je s tobom napokon na mjestu" najavila svoj novi projekt, snimanje CD-a s klapskim adaptacijama pjesama Tonija Cetinskog.

Mješovita klapa Prvi komin Snježanin iz Zagreba vec nekoliko godina u Trviž donosi zvuke dalmatinske nostalgije iz hrvatske metropole. Zvonejski kanturi su pak publiku podarili izvrsnom izvedbom klapskog standarda "Kaleto moja draga", a domacini iz trviške klape Teran unijeli su u svoj standardni repertoar i malo inovacije obradom pjesme "Nasloni glavu na moje rame".



Pulske Teranke takoder su promijenile svoj imidž: osim što prvi put (barem u devet trviških godina) nisu nastupile u crvenim kostimima, predstavile su se zanimljivim aranžmanima laganih pjesama nježnog vilinskog ugodaja. Stoga je nastup muške klape Kamik iz Kostrene djelovao kao potpuna suprotnost Terankama: Kostrenjani su svoj nastup koncipirali šaljivo i zabavljacki, s tenorom koji je stasom, lažnim brkovima i glasom glumio - Mišu Kovaca. Uslijedili su nastupi muške klape Škrljevo, ženske klape Volosko, te muške klape Pinguentum iz Buzeta. Buzecani su od publike izmamili ovacije sasvim netipicnom izvedbom pjesme "Lipa moja".

Uslijedile su muške klape Trabakul iz Kostrene, Kvarner iz Bakra te Boškarin iz Huma, a  vecer je zakljucila najmlada skupina, klapa Kantaduri koja djeluje pri Klubu studenata Istre u Rijeci.


Podijeli: Facebook Twiter