Pazinska jama bez cudovišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Prije sedam, osam godina na podrucju Istre znanstvenu je fantastiku aktivno pisalo samo dvoje autora, a danas ih imamo tridesetak", kazao je na otvorenju književne veceri istarske fantastike u Kuci za pisce moderator Davor Šišovic napomenuvši da je to rezultat održavanja dugogodišnjeg ZF književnog natjecaja te brojnih manifestacija znanstvene fantastike.

U gotovo jednoipolsatnom razgovoru troje je tvoraca znanstvenofantasticnih prica najavilo izdavanje romana prvijenaca. Roman Robija Selana, labinskog novinara Glasa Istre, spadat ce u steampunk, podžanr znanstvene fantastike koji radnju smješta u naprednu prošlost (u anglosaksonskoj kulturi viktorijansko doba, a u nas Austro-Ugarska u posljednjoj cetvrti 19. stoljeca). Dobar ce se dio radnje romana odigravati u Istri, a jedan od likova romana bit ce Josip Belušic (roden 1847. godine u Županicima kraj Svete Nedelje) izumitelj brzinomjera i taksimetara, kao i autorov prapraprapradjed, otkrio je publici Selan.

Mirko Grdinic
iz Pazina priprema roman o bosanskom banu Kulinu (12. stoljece) u kojem ce pokušati pronaci odgovor na cudnovati izostanak templara na podrucju tada katolicke Bosne i Hercegovine.

Najplodnija ZF autorica s istarskog podrucja, Kanfanarka Marina Jadrejcic, priprema najopsežniji roman kojeg ce izdati u cetiri toma, a bavit ce se osnovnim egzistencijalistickim pitanjima: otkud smo došli i kuda idemo.

U razgovoru sa Šišovicem Selan je takoder otkrio da je inspiraciju za pricu «The Istrian beast» (o cudovištu koje živi u podzemnim tunelima koje je korijenjem probio stari hrast na dnu vrtace) pronašao u jednom dubokom dolcu koji se nalazi kraj Batluga. Na pitanje moderatora koga ce nakon Godzile suprotstaviti superheroju Velom Joži, pisac je kazao da ce to vjerojatno biti King Kong, Quetzalquatl ili div iz boce. Primijeceno je da još nijedan autor nije smjestio neko cudovište u Pazinsku jamu koja je kao stvorena za takvo bice.


Podijeli: Facebook Twiter