Pula, zaboravljeni grad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Arhitekt Attilio Krizmanic održao je zanimljivo predavanje o pulskom stradariju u Zajednici Talijana. "Stradarij je ustvari preslika povijesnih prilika koje su se dogadale u jednome gradu kroz stoljeca. Svi su povijesni dogadaji, neki manje, neki više, utjecali na izgled gradske jezgre", rekao je.

Pocetkom 1990-ih, zajedno s Miroslavom Bertošom, Brunom Flegom, Robertom Matijašicem i Giuseppeom Orbanicem, bio je u komisiji koju je imenovala tadašnja Skupština Opcine Pula za prijedloge preimenovanja gradskih ulica.

Krizmanic je naglasio da stradarij nije puko nabrajanje ulica, vec da se njime cuvaju povijest i kulturno naslijede.

- Pula je kao grad više puta tijekom povijesti bila zaboravljena, to je bio ranjeni i zaboravljeni grad, a nikada nije imao tako mali teritorij kao sada. Otkako je ukinuta tadašnja Opcina Pula, grad je izgubio sve okolne teritorije.

Primjerice, Pješcana Uvala je podrucje iznimno bogato toponimima, a sve njegove ulice imaju naziv Ogranak, s brojem od 1 do 10. A na kraju, izgubili smo i Pješcanu Uvalu, rekao je Krizmanic te se prisjetio da je jedna žena htjela da ulica u kojoj živi nosi ime Pabla Picassa.

Osvrnuo se i na cinjenicu da je Pula jedini veci grad bez državnog, odnosno gradskog arhiva, a nekada ih je imala cak cetiri.

- Mnogi su se u ovome tritisucljetnome gradu ponašali poput osvajaca, tvrdeci da su nam braca, bez obzira na to odakle dolazili, a brojni aspekti ovoga grada bili su negirani kroz povijest. Posebno me boli što su mnogim gradskim cetvrtima promijenjeni nazivi, što je, primjerice, Saccorgiana postala Zlatne stijene.

Nije se poštovala gradska toponomastika, a od devedesetih naovamo, posljednjim preimenovanjem, izbrisano je 29 posto postojecih imena gradskih ulica, parkova i trgova. Pula je na neki nacin zaboravljeni grad, rekao je Krizmanic.

Osvrnuo se i na cinjenicu da se gradski predio pogrešno naziva Monumenti, a da je ispravan naziv Mulimenti, što navodi i Kandler, prema etimologiji i toponimiji mlinova (mulini a vento).

"Stradarij grada Pule" Attilija Krizmanica je prije dvije godine objavila pulska izdavacka kuca Histria Croatica C.A.S.H.


Podijeli: Facebook Twiter