Cenzurirani "krvavi" ulošci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Groteskno i paradoksalno primjerene su rijeci za skandal u kojem se tabu potvrdio na medunarodnom skupu o - tabuima. Naime, iako je tema upravo završene ovotjedne medunarodne znanstvene konferencije u poljskom Poznanju nosila naziv "Tabu - širom otvorenih ociju", intervencijom prodekanice i jednog dekana tamošnjeg sveucilišta, a nakon brojnih anonimnih telefonskih protestnih poziva, iz izložbenog prostora u središnjem sveucilišnom holu uklonjena su dva rada hrvatskih umjetnica.

Rijec je o "Inner Beauty ulošcima", radu pulske akademske kiparice Roberte Weissman Nagy, koji je do uklanjanja bio izložen u jednoj velikoj vitrini, te radu zagrebacke umjetnice Sonje Hržina Majstorovic "Žena domacica, kurva svetica" koja je bila obješena na sredini sveucilišnog hola. Ova dva rada referirala su se na tabu menstruacije, odnosno uloge "savršene" žene u patrijarhalnom društvu. Ova je cenzura izazvala nemalu raspravu medu sudionicima konferencije o tabuima, tim više jer ju je do uklanjanja vidjelo dosta ljudi, posebno studenata i profesora.

"Sada sam u nekom pozitivnom cudnom šoku, ali mislim da je u najmanju ruku sramotno da jedna Poljska, kao organizator kongresa o tabuima, dozvoli ovakvu cenzuru", rekla je Roberta W. Nagy i zatim ukratko objasnila svoj "sporni" rad: "Bombardirani smo reklamama o 'onim danima u mjesecu'. Prvo sam na Facebooku anketirala prijateljice o tome koje uloške najviše koriste, potom ih kupila i onda s crvenim koncem u tri tona rucno izvezla svoj ciklus 986".

Kustosica ove izložbe bila je Kristina Babošek iz ljubljanskog zavoda za kulturu i umjetnost Artevida. Ona je nakon cenzuriranja radova Roberte Nagy i Sonje Hržina Majstorovic odlucila ukloniti i preostale radove Jasminke Koncic, Stelle Bernhardt, Urha Sobocana i grupe Škart, koji su takoder izlagali na temu "Subverzivni rucni radovi - tabu u tkanju kultura". Rijec je, inace, o široj medunarodnoj izložbi za koju je još otvoren poziv do 15. sijecnja, i koja ce se održati u Ljubljani u ožujku i travnju iduce godine.


Podijeli: Facebook Twiter