Hiža od besid u Pazinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kuca za pisce ili Hiža od besid, nova pazinska, ali i istarska kulturna institucija, danas je svecano otvorena na pazinskom Buraju, zapuštenom starom dijelu grada koji je zašticen kao spomenik kulture. Smještena je na atraktivnoj poziciji, nadomak srednjovjekovnom Kaštelu a iznad samog ponora Pazinske jame.

Ruševna zgrada u vlasništvu Grada Pazina obnavljana je tijekom protekle dvije godine sredstvima Grada Pazina i Istarske županije. Kuca se sastoji od prizemnog prostora koji ce imati javnu namjenu, dakle služiti za kulturne manifestacije, i prostrane garsonijere na katu s cijeg se balkona vidi (i cuje) vodotok Pazincice.

"Kuca ce prioritetno biti namijenjena pazinskim i županijskim kulturnim programima, a tek onda stranim piscima, prevoditeljima, pjesnicima i ostalim umjetnicima koji ce gostovati u Pazinu", naglasio je predsjednik povjerenstva za realizaciju projekta Kuca za pisce Martin Cotar.



Župan Ivan Jakovcic na otvorenju je kazao da su ovakvi objekti neophodni za «živu rijec» te da je uvjeren da ce postati «prijestolnica rijeci ovog dijela svijeta». U nazocnosti nacelnika Svetvincenta Dalibora Macana i Cerovlja Emila Dausa župan najavio je da Istarska županija namjerava slicne projekte ostvariti u Svetvincentu na temu plesa te u Dragucu na temu fresaka. Nakon otvorenja uslijedilo je potpisivanje ugovora o obostranom korištenju objekta kojeg su potpisali pazinski gradonacelnik Krulcic i župan Jakovcic.

Otvorenju je prisustvovao nakladnik i publicist Nenad Popovic koji je u ime Hrvatskog društva pisaca i hrvatskog P.E.N.-a došao dati punu podršku novoj kulturnoj ustanovi. Istakao je uvjerenje da ce Pazin (p)ostati književni centar Istre, ali i iskoristio priliku da bi pozvao župana Jakovcica da Istarska županija dodatno pomogne Sajmu knjige u Puli. Jakovcic mu je odgovorio da ce se Sajam knjige održati ove godine, ali i sljedece godine, medutim, tada na jedan bolji i pametniji nacin.


Podijeli: Facebook Twiter