Predstavljena knjiga Silvane Laganis Čuline

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što je to običaj Ogranak Matice hrvatske Buje predstavio je svoj najnoviji uradak u prostoru Gradske galerije Orsola koji je bio pretijesan publici prilikom promocije knjige pjesama "Kadenca tišine" Silvane Laganis Čuline.

Otvarajući književnu večer predsjednik Ogranka Matice hrvatske Buje posebno je naglasio da ovaj prostor galerije otvara novu stranicu u predstavljanju književnih djela i najavljuje bolje dane u kulturnoj prezentaciji ne samo galerije već i samog bujskog stvaralaštva.

Govoreći o knjizi recenzent i pisac predgovora književnik Tomislav Milohanić naglasio je između ostalog da kroz pjesme u ovoj knjizi složene u devet ciklusa: Otprta kasela, Oprtaljske kartoline, Modra jutra, Proljetni intermezzo, U morskoj pjeni, U tišini srca, Krijesnice u noći, Haiku i Slike zavičaja ulazimo kroz oprtaljska vrata u svijet tišine i spokoja, u raskriljen svijet jedne senzibilne nježne, za dobro i ljepotu otvorene duše. Iz pjesme u pjesmu kadrovi doživljaja i poticaju nutrine zatomljuju intimnost i skrivaju osobnost autorice. Međutim kroz ritam stiha, glazbu riječi i ponuđenu sceničnost, autorica na zaobilazan i nenametljiv način ugrađuje raznolika zrnca osebujnog mozaika, sluteći i nudeći zaokruženu cjelinu.

Prisutna publika mogla se putem recitacija pjesama koje su izveli Klaudija Babić Rihter, Nensi Mikulić, Dražen Hinek i Barbara Čaleta Markežić uvjeriti u Silvanino osebujno stvaralaštvo.

U godini kada Ogranak slavi svoju dvadesetogodišnjicu rada, knjiga je dar Ogranka proslavi, a ujedno i proizvod bujskih snaga, posebno je naglasio urednik knjige Zlatan Varelija. Autorica ilustracija je mlada bujska umjetnica Tina Bezić koja kroz svoje ilustracije vjerno prati Silvanin pjesnički trag, uvodi nas kroz iste u svijet Oprtlja, oprtaljskih vizura i čini sklad bez kojih ova pjesnička zbirka izgubila bi dio svojeg identiteta.

Knjiga je izašla kao peta u nizu u biblioteci Bujski grozd, a nakladnik je Ogranak matice hrvatske Buje i tiskana je u 300 primjeraka.

Posebno su dojmu pridonijele članice ženske vokalne skupine Romasa iz Buja. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter