Predstavljena knjiga "Naivni slikari Hlebinske škole" Grge Gamulina

| Autor: Hina
Hina

Hina


Knjiga "Naivni slikari Hlebinske škole" istaknutog hrvatskog povjesničara i teoretičara umjetnosti Grge Gamulina, koja je skoro pedeset godina od talijanskog izdanja prvi put objavljena i na hrvatskom, predstavljena je u utorak u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti (HMNU).

Gamulin je monografiju posvećenu fenomenu naivnog slikarstva pod istim nazivom objavio 1974. na talijanskom, a potom su uslijedili njezini francuski, njemački i švedski prijevod, a iako je to jedno od najprevođenijih djela nekoga dijela hrvatske moderne likovnosti na zapadnoeuropskom prostoru, do sada nije nikada bila objavljena i na hrvatskom.

"Riječ je o kapitalnom djelu za razumijevanju Hlebinske škole, naše i svjetske naive, kojime želimo ispraviti propust što ta studija nije bila objavljena u izvornom obliku punih 45 godina otkad je napisana", rekao je inicijator i priređivač hrvatskog izdanja Vladimir Crnković.

Kaže kako je ta knjiga za njega jedna od najvažnijih koje je realizirao jer mu je Gamulin, koji mu je predavao na fakultetu, bio idealni učitelj.

"Upravo zato sam ju koncipirao kao hommage tom velikom interpretu likovne umjetnosti, pokazavši koliko je njegova riječ živa i aktualna, kako je bio jedan od ključnih tumača naše umjetničke baštine, njome sam u ime generacije s kojom sam studirao još jednom želio zahvaliti za sve o čemu nas je učio", napomenuo je.

Recenzent, akademik Tonko Maroević smatra kako novo izdanje ne samo da je opravdano, nego i vraća tu knjigu te je popravlja jer je sada izašla u još boljem izdanju.

"S jedne strane ta knjiga odaje dug tekstu koji je dobro i časno napisan u određenom vremenu, ali ona može i potaknuti da se sagledaju i drugi fenomeni, te individualni izrazi koji su se pojavili na tom terenu", istaknuo je.

Recenzent Petar Prelog rekao je kako je ta knjiga jednog od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih povjesničara umjetnosti, nastala kao rezultat interesa koji ima iznimno važno i utjecajno poglavlje unutar njegova golemog povjesno-umjetničkog opusa.

"Taj se interes iskazao relativno kasno, početkom sedmog desetljeća 20. stoljeća, kada je autor bio na vrhuncu istraživačke, interpretativne i spisateljske snage", ustvrdio je.

Prelog kaže kako u toj knjizi autor polazi od općeg prema pojedinačnom, prvo donosi objašnjenja Hlebinske škole, a  potom analitički pristupa pojedinim umjetnicima i njihovim opusima.  

"Objavljivanjem te knjige nakon gotovo pola stoljeća ispravlja se nepravda prema autoru, no to nije  njezina jedina vrijednost, jer je ona vrsno tumačenje jedne od nezaobilaznih tema nacionalne umjetnosti", dodao je.

Ravnateljica HMNU-a Mira Francetić Malčić smatra kako je Hlebinska škola jedna od najvažnijih dionica naive, ne samo unutar Hrvatske, nego i u svjetskim razmjerima tog fenomena.

"Generalić i njegovi sljednici doveli su  to slikarstvo do savršenstva pa se s pravom tvrdi da su oni među najboljim majstorima tehnike u svjetskim okvirima, što potvrđuju i komentari brojnih posjetitelja  našeg muzeja", istaknula je.

Ravnateljica je na promociji rekla i kako  je Muzeju dodijeljen novi poslovni prostor na Gornjem Gradu, što je rezultat višegodišnjeg zalaganja u njezinom mandatu, te će ubuduće Muzej imati puno više prostora neophodnog za primjereno čuvanje i izlaganje vrhunskih djela hrvatske naive i autsajderske umjetnosti.

Grgo Gamulin (1910 – 1997)  bio je povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i teoretičar, dramatičar, romanopisac, esejist i prevoditelj, sveučilišni profesor i pročelnik Katedre za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, suosnivač Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske i Instituta za povijest umjetnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini