Povijesni uspjeh mladih harmonikaša

(Ziga Intihar Byblos)
(Ziga Intihar Byblos)

Harmonikaši Umjetničke škole Poreč na nedavno održanom 2. međunarodnom festivalu harmonike i komorne glazbe „Eufonija“ u Novom Sadu postigli su najbolje rezultate u povijesti te ustanove. Na festivalu se predstavilo devet porečkih učenika u različitim kategorijama solista i svi su osvojili prve nagrade, a od toga četiri apsolutne.

Tamara i Lara

Ovo je veliki uspjeh učenika Umjetničke škole – do sada najbolji rezultat u povijesti, što je sigurno rezultat predanog i marljivog rada svih harmonikaša i njihovih vrijednih profesora. Pa je tako u predkategoriji Lara Viktorija Korenić pod mentorstvom Tamare Ignjatović osvojila 1. nagradu i 1. mjesto te zlatnu medalju. Sve isto dobila je u  kategoriji 1A Vita Blažević, pod vodstvom prof. Paola Peruška. U istoj kategoriji prvu nagradu osvojio je Nikola Antolović, kojemu je mentor također Peruško. Potom ih je u kategoriji 1b bilo više - Filip Žiković (mentorica je Vilijana Šugar) osvojio je 1. nagradu i 2. mjesto te srebrnu medalju, Gabriel Milohanić (u kasi prof. Ignjatović) zaslužio je 1. nagradu, Riccarda Labinac priskrbila si je 1. nagradu i 3. mjesto te brončanu medalju, potom Leon Korenić dobio je 1. nagradu i 1. mjesto te zlatnu medalju, dok je Luka Kramar osvojio je 1. nagradu. U kategoriji 2B Antonela Glavić osvojila je 1. nagradu i 1. mjesto te zlatnu medalju, a njoj je mentorica prof. savjetnica Ana Šterpin Zagoranski

„Eufonija“ je manifestacija koja obuhvaća tri segmenta i to natjecateljski, edukativni i kulturni. Ove godine okupila je 110 harmonikaša iz pet zemalja a natjecalo se 85 solista i osam komornih sastava.

Vrijedne nagrade

Natjecatelje je ocjenjivao međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od eminentnih pedagoga i koncertista u sastavu Vladimir Blagojević (Srbija), Geir Draugsvoll (Danska), Claudio Jacomucci (Italija), Irena Merdović (Crna Gora) i Belma Šarančić Nahodović (Bosna i Hercegovina). Usto, održano je i nekoliko svečanih koncerata, među kojima i onaj mladog Aleksandera Stachowskija iz Poljske, pobjednika 41. Međunarodnog susreta harmonikaša u Puli 2016. godine.

- Umjetnička škola Poreč je po svom harmonikaškom odjelu jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj, a i šire. Svake godine predstavlja se s izuzetnim brojem učenika koji redom osvajaju vrijedne nagrade već dugi niz godina. Posebno je vrijedna atmosfera i timski rad profesora i učenika, te velika podrška roditelja, ravnatelja i učitelja osnovnih škola kojima se ovom prilikom od srca zahvaljujemo, kazala je ravnateljica škole Sanjica Sara Radetić. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter