Dijelimo isto more, a stvorili smo vlastite kaveze


Svjedočeći o dijelu Mediterana od španjolske do libanonske obale, koju je posjetio u posljednjih deset godina, pulski dizajner Alexander Pieri predstavio se sinoć u pulskoj Galeriji Makina izložbom fotografija i knjigom "Mediterannean Breeze".

- Dijelimo isto more, a granice smo sami stvorili. Stvorili smo vlastite kaveze, dijeleći kulture, zemlje, jezike. Knjiga je više posvećena arhitekturi, kao svojevrsna simbioza različitih kultura i arhitektura na istom moru, kazao je Pieri prilikom otvorenja, posebno zahvalivši prisutnom ocu Robertu na potpori u izdavanju knjige. Autor je pritom i najavio da će na proljeće izložiti svoje radove iz Sirije nastale prije deset godina, kada ova zemlja nije bila uništena ratom.

- Od otoka do gradova na obali, nesvjesno znamo da su naši korijeni ovdje, negdje u ovom moru, ne tako posjećeni, ali tako bogati bojama i povijesti. Za većinu ljudi, obala i otoka, gradovi smješteni na kopnu nekoliko kilometara od obale, mogu biti samo kratki trenuci za posjet, ali većina njih krije tajne prošlosti i njihovih stanovnika. Svi imaju svoju priču, tajnu, naslijeđeno od davnih vremena, pojašnjava autor, dodajući: "Ovo je putovanje dio mene. Fotografije su moj izraz, izvan običnog standarda o tome kako se fotografija treba napraviti. Ovo je osobna fotografija, trenutna, bez cilja da postane umjetničko djelo ili primjer inspiracije za druge ljude". Izložba se može razgledati do 31. listopada.

Alexander Pieri rođen je 13. studenoga 1971. u Puli. U 80-im godinama prošlog stoljeća pohađa umjetničku školu pod vodstvom slikara Ivana Obrovca i Fulvija Juričića. Posvećujući se crtežima, ilustracijama te različitim grafičkim tehnikama, nastavlja svoju strast prema crtanju i slikanju tijekom studija na IED u Milanu od 1992. do 1997., gdje diplomira i stječe zvanje grafičkog dizajnera. Od tada nadalje istražuje i proučava područje fotografiranja. Od 1995. do danas izlaže slike i fotografije u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2002. je slobodni umjetnik (freelancer) i posvećuje se web dizajnu. "Mediterranean Breeze" je njegova prva knjiga. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter