Glas Istre
Nedjelja
30.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
30.04
KOLUMNA
CROKOR ossia, dok si, braco, rek'o keks, stići će te novi lex
Piše: Milan Rakovac
Objavljeno: 11.04.2017 | 23:24 Zadnja izmjena: 11.04.2017 | 23:24 0 komentara

Nisam uvjeren da mi se baš posrećio naslov? Možda bolje zvuči AGROCRO, ili CROAGRO? Intanto, vladari naši uozbiljili se, drže se šerijo, kako prase kad piški. Sjetim se svog profesora iz latinskog, dok slušam kako jedan Autoritet u Saboru tumači  agrokorski lex, s dramatičnim stankama, s pokojim "aaaa", "mmm": reko profa - znajte da čovjek koji nije u stanju bez poštapalica izgovoriti običnu, jasnu rečenicu, posve sigurno - laže. Ako laže koza ne laže rog? Ama lažu, brale, i koza i rog. Muči me, to jest, jedno pitanje: ako se nastavi, domino-efektom, raspadanje ostatka ostataka hrvatskog "gospodarstva", hoće li Vlast, isto kao u slučaju Agrokor, donositi leksove za spas posrnulih firmi?

To zna samo Banka. Jer danas je što nije bilo od Cezara i Karla Velikog do De Gaullea i Kohla i Tita: ne može više Vlast reći Banci tako-i-tako: nego Banka kaže Vlasti - kusch und platz! Zato sam "malčice" zabrinut. I sad, ča? I dan danas dežurna parola budalaste balkanske tranzicijske kapitalističke logike glasi: socijalistički privredni mastodonti bili su protunaravni i ekonomski loši. OK, recimo da je tako. A onda su te mastodonte maznuli Najbolji Domoljubni Sinovi Hrvatske, i to onda više nisu bili boljševičkojugokomunistički mastodonti nego "korporacije", moj bato - bel nome croato - i sad kad narečene tzv. Korporacije rikavaju kako i muhe, sad ča?

Sad se (ne prvi bot na uvih pađin) domišljan teve-reklame za jedan sprej protiv muha, u produkciji Zagreb-filma: jedna muha puca na drugu revolverom, a ova potegne sprej i ušprica revolverašicu, uz eastwoodski lakonski usklik: na muhe se ne puca revolverom, nego sprejem. Ergo, pitanje je susljedno: ima li netko možda sprej za špricanje ove lupeške bulumente? Nema! I sprej i revolver za nas mušice imaju isti ovi vendicazzi&magnafoghi koji su Lijepu Našu zavili u crno... Istra se opire nacionalnom "trendu": red desničarskih kerefeka, red gospodarskih potresa: evo, sad već cijeli svijet zna da proizvodimo najbolja vina i najbolja maslinova ulja. Kao da smo naučili ono bitno od historije: uzdaj se u se i u svoje kljuse. Jasno da ne bude lako ni nama ovdje, ako, recimo, propadne Agrolaguna? I zato nije zgorega da Flego&comp brzo pripreme lagunalex, za svaki slučaj, a?

Se ne kapin propio ki zna ča u privredu itditditd, bi reka naš Nini, ma se pur jeno malo štupin našin domaćin medijiman ča su se raspisali za Agrokor, ma za Agrolagunu (koja je parat Agrokora),  z šest stotin eteri pod lozon, i još dvi stotine i dvajset eteri pod ulikon - niti pisnu niti zubi škrinu? Ao? Ma to vol dir, ča? Da je tutto in ordine e gnente a posto? Valja tribe da su i poriečke brajde i ulike spod protekcijon lex-agrokora? A ki zna? Alora čekajmo ča će reći za LEX, se protiže uon i na Agrolagunu eli ne, uvi novi REX Agrokora - valja ča valja, kad poli ime si vrže rimsko III a to ima biti da je posrijedi dinastija, zar ne?

Dakle, stvar nasljednog autoriteta? O no? Jeno malo se poćutin kako uni bosanski beg, koji pita šta čini raja, age? Raja se buni. Dobro je. Ali stižu glasi begu: raja ćuti k'o da im vuk janjad požd'ro. Ne valja pos'o, reče beg, kad raja ćuti. I ča, sad ćemo svi mučati, ter forši ne propademo? Ako se pravimo da se sve to nas ne tiče? A ča ćemo ako propade Agrokor, pak za njin i država? Aj vero ki ima šoldi, brzo u bičvu hi vrći: ki hi ima čuda neka hi vrže u štramac, a Najbolji Sinovi imaju sve na računima ciparskih, barbadoskih, lihtenštajnskih banaka i po ostalim Djevičanskim otocima: ćuj ba djevićanskim!

Aj brižni mi nego sirote trubaste ter nevuoljne, a ki zna ča nas čeka, lex po lex, ćo muoj, bi ga buoh? Ma, će reći politički korektni, ter LEX su načinili zato da ljudi ne izgube delo? Aj ne pak! Lex je zato da spasi unega merla, i sad će nas TUKATI PLATITI NJEGOV DUG, PREZ ŠKRBI. Vlada nam priča Markove konake, da neće građani platiti gigantske Todorićeve gubitke? A ja vam jamčim da hoćemo! Do zadnje lipe. Naravno, ne baš izravno, ali imaju ovdašnje vlasti, još tamo od Turaka, Mletaka i Mađara (da ne ureknem, ne nabrajam dalje!) haračku prepredenost, pa prirez više ili manje, ganz egal, zar ne?

Ma, pur mi je laglje, a znate zašto? Finjivan uvi tekst, mi javljaju da su jur kolone na Dragonji, i simo i tamo. I odjednom mi sine, možda je to rješenje? Ma šta je ovaj prolupao, će reći ki, kakvo rješenje ove katastrofe je, dovraga, čekanje u koloni na granici??? Kalkulan uvako: ako čekamo na kunfini kako kad smo hodili po traperice, možda se vrate vremena kad smo dobro živjeli, a? Narodi nam se kapitalizam s ljudskim likom, a?

Pošalji mailom Ispiši


Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik