Glas Istre
Četvrtak
30.03.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
30.03
KOLUMNA
Prošlost umjesto budućnosti
Piše: Dubravko Grakalić
Objavljeno: 14.03.2017 | 14:43 Zadnja izmjena: 14.03.2017 | 14:43 0 komentara

Hrvatska žuri u prošlost. Politički lideri okupirani su temama od prije pedesetak godina, javnost se inficira raspravama o zakonskim rješenjima napisanim i provedenim prije četrdeset godina, dok glavni društveni prijepor više nisu pitanja budućnosti i razvoja, ekonomije i edukacije, nego javnih pismohrana i njihove dostupnosti. Bježi li Hrvatska u prošlost zato jer nema budućnosti ili je tek nemaju pripadnici političke elite koji, jednostavno, ne znaju što da rade?

Žalopojka nad kletom povijesnom sudbom postala je dnevni posao Vlade koja već više mandata ne može kontrolirati ni vlastito računovodstvo. Kakva vjerodostojnost političkog rada ostaje iza Jadranke Kosor, Zorana MIlanovića, Tihomira Oreškovića i recentnog Andreja Plenkovića, kada se i u samim Banskim dvorima godinama krade novac na najprimitivniji način, dok oni govore o velikim temama i perspektivama?

Lopovluk u Banskim dvorima, kao i svježi primjeri otkrivanja "superuhljeba" koji je bio član SDP-a i HDZ-a, zapošljavanja u obitelji ministra Gorana Marića, ili plagijatorski slučaj ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića pokazuju gdje živimo i tko je u prednosti u državi čiji temelji nisu na etici i ljudskim pravima, nego na otimačini i pljački. Rečenica "Tko je jamio, jamio je" treba ući u nacionalnu himnu jer je Lijepa naša Domovina bez nje posve neizražajna pjesma.

Nema nikakve sumnje kako politička elita koja drži vlast dva i pol desetljeća svoj neuspjeh pokušava prebaciti u prošlost. Umjesto da se ispoštuju ustavne odredbe da pljačka i ratno profiterstvo ne mogu uživati u zastari, pa da premijer, koji u putinovskom stilu upućuje glavnog državnog odvjetnika što da radi, zatraži istragu o "jamljanjima" iz devedesetih, istražuju se tajnice koje su možda u Banskim dvorima prisvajale dnevnice. Istodobno, osniva se komisija koja će se baviti posljedicama totalitarnih režima - ustaškog i komunističkog - pa će dizati tenzije na teme Trga maršala Tita, pozdrava Za dom spremni, crvene zvijezde, fojbi i Jasenovca.

Proučavat će se djelatnost Udbe, KOS-a i SID-a, ali tako da osnivačima HDZ-a ne bude narušen ugled. Kako bi se prikrila aktualna bijeda, iznosit će se javno najbjedniji primjeri nacionalne povijesti XX stoljeća. To nije sve - Most želi da se otkriju arhivi koje nadzire SDP, kako bi time prikrio svoju nesposobnost i moguće izborne neuspjehe. Nije nemoguće da bi Most, otkrivanjem arhivske građe o osnivačima "partnerskog" HDZ-a, dobro poljuljao tu raskošnu lađu licemjerja i povijesnog zaborava. U tom smislu, nedavna objava dokumenata o Daliboru Brozoviću (koji nisu neka novost) zanimljiv je nastavak starih medijskih ratova.

Uz obračun s povijesnim događajima i ličnostima, u kojem se sve više koriste alternativne činjenice, ubačena je još jedna masna kost. Radi se o pobačaju o kojem će se napisati novi zakon za kojeg je jasno da je u praksi nepotreban. Ali, potreban je za glodanje savjesti konzervativcima, nazadnjacima i klericima, koji sada dvije godine mogu roniti suze na tu temu. Organizirat će se procesije i mitinzi, sakupljat milodari i prijetvori, samo kako bi jedna nazadna ideja iz 19. stoljeća dobila svoju važnost u 21. stoljeću. Očito je kako se dio nacionalne povijesti, u nedostatku boljih ideja, može pretočiti u aktualne politike, u medijske spinove i tablete za utjehu vječito nezadovoljnoj javnosti.

Zašto da raspravljamo o Zakonu o radu, kada možemo o ustašama i partizanima? Reguliranje prava na abortus nepomirljiv je prijepor različitih škola mišljenja - i nema sumnje da će podgrijavanje te teme odvući pažnju od recentnih lopovluka na široj društvenoj sceni. Vijeće za prošlost neće raspravljati o devedesetim godinama prošlog stoljeća, o godinama koje je Hrvatskoj pojeo Franjo Tuđman sa svojim skakavcima, iako je nesumnjivo bilo riječ o nedemokratskom režimu. Mnogo je za to dokaza; od upotreba tajne policije u progonu policije i novinara, do onog najvažnijeg - stvaranja kaste bogatih i podobnih, privatizacije i pretvorbene pljačke što ju je izvelo manje od famoznih dvjesta obitelji.

Vijeće mudraca Andreja Plenkovića neće se baviti "posljedicama" tog i takvog režima, a one su danas jedine važne. Zbog njih imamo lopovluk u Banskim dvorima te nepotizam i korupciju u svim dijelovima vlasti, ali nemamo budućnost.

Pošalji mailom Ispiši


Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik