Glas Istre
Četvrtak
30.03.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
30.03
KOLUMNA
Zveckanje dugocijevnim escajgom za balkanski gril
Piše: Milan Rakovac
Objavljeno: 28.02.2017 | 14:05 Zadnja izmjena: 28.02.2017 | 14:05 0 komentara

Prije stotinjak godina ratovali smo da se ujedinimo; prije četvrt stoljeća da se rastanemo, sad bismo kao fol opet ratovali, valjda da se malko proširimo. Kamo? Ča bi to imalo biti? A ma, a bo: valja to da eli ćemo mi do Zemuna, eli pak uoni do Virovitice? Mi digo che i scrivi sta roba solo per insemipar la gente, su pisali Carpinteri i Faraguna prije kvarnar lit. Ma ča da smo propio ponememeli svi skupa tutti quanti, bi rekli Fjumani? Petar Fehir slikovito nas je oslikao, u vremenu kada je masterchef ono što je nekad bio Krleža: arbiter maximus, ma ne samo da te naputi kako ćeš škampe zasuti z murvami i lobodon pak hi skuhati u vinu z marmeladon ud ulike (pak sve skupa hititi svinjan), nego vero lipo Le Chef najbolje zna da ča su bolji gripeni eli mirage-i pak kako razdiliti Bosnu i sve čisto na te špuorken svitu.

Petar Fehir, Lund, Sverige: "Ovo zveckanje dugocjevnim escajgom, skupljanje polovnih migova i crnih jastreba, siktanje zmijskim jezicima su note za koračnicu. Za marš. Uniformiranjem mozga, već se priprema i meso za ovaj balkanski gril. Sijanje nove mržnje u starim teglama može okončati samo kao i ,svakih pedeset leta'. Zar ima netko tko stvarno vjeruje da ovo zaglupljivanje širokih masa konzervativnim dogmama, totalna netolerancija na bilo kakvu toleranciju, pokrštavanja javnog prostora nacionalističkim đubrivom, istjerivanje knjiga iz čitalaca i podgrijavanje kiselog fašističkog gulaša, može voditi nečemu drugom. Prosperitetu?

Životu dostojnom čovjeka? Budućnosti vaše djece? Pogledajte samo te likove što stoje iza zagorjelih šporeta. S okrvavljenim pregačama. Bez skrupula. Što vam nude? Novi teritorij! Bolju prošlost! Umiveno lice zla! Probudite se! Povucite stolnjak! Razbijte servis! Izvedite sve te spodobe iz kuhinje koju ste vi gradili! Vi, koje oni sada tjeraju u svoje pučke. I još vas uvjeravaju kako vam je dobro. Nogom u tur! Razvucite novi stol! Uzmite pribor u svoje ruke. Tražite referendum! Izbore! Zamijenite kuhare koji su vam kuhali kašu zadnjih 25 godina. Teško možete naći lošije od ovih. A ako se ovima, zajapurenima, i dalje ratuje dajte im neku livadu. Pa nek' se krkaju da zadnjeg".

U tom tonu slijedi pjesničina Marko Tomaš, Mostar, Hercegovina (i Bosna): "Umiremo u tržnim centrima. Iščezavamo s ulica. Pokušavamo se skriti u noći, među prijatelje. Mi, zapravo, bježimo od demokracije, od propisanog života. Punimo rupu u grudima rakijom i pivom. Maglimo je cigaretama. Živimo prazni. Živimo u doba bez emancipacije... Država koja ne posjeduje ništa nije država. I nitko nema razloga da je poštuje ili se zaklinje u nju. Patriotizam je zato devijacija. Isključivo negativna konstrukcija. Zasnovana na negiranju.

Nema države. Nijedna država zapravo ne postoji. Ljudi u odijelima i poneka žena u kostimu nisu država. Oni se samo igraju države. Simuliraju je, a zapravo nemaju čime upravljati...  Ali zato glupost. Nemjerljiva. Beskrajna. Ali zato tvrde glave. Tvrde poput gluposti koja ih tjera na mržnju. Oni se naoružavaju. Oni se uniformiraju. Oni zveckaju oružjem u obranu nečega što ne postoji. Demokracija ne postoji. Država ne postoji. Kako reče Kralj Čačka..., lep si onoliko koliko para imaš... Postoji strah. Strah je stvaran. I njega se lako okrene u mržnju... Moramo ponovno izmisliti slobodu..."

I dok su naši stidljivo za domaću zadaću totalno nespremni, jer su za dom spremni a to fol baš nije pristojno: oni tamo rehabilituju sve u šesn'es. Dragan Markovina, Split: "...Posebno u svjetlu konstantnog prešućivanja Topovskih šupa, Banjice i Starog sajmišta, točnije triju koncentracijskih logora u Beogradu. Usvojimo li osim toga činjenicu da se kompletna Nedićeva vlada, povukla s njemačkom vojskom u Tirol, nakon oslobođenja Beograda u listopadu 1944. godine, teško ćemo moći izbjeći zaključak novinara Vremena, Miloša Vasića, koji je napisao: ,Milan Nedić i Draža Mihajlović bili su - k sažaljeniju - na strani sila Osovine. Pa ih sada rehabilitujte do mile volje, to istinu promeniti neće'."

Kao što nju promijeniti neće ni napor hrvatskog režima da sretno budemo spremni za mrak desničarskog "zajedništva", utjeha je da Ante-prezime-mu-znate ipak još nije odliven u bronzi. A zašto naši njihovima na Antu ne uzvrate čiča-Dražom i tatom-Nedićem? Pa sad ti budi pametan: toneš u blato, protestiraš, okupljaš se, a oni te, naprosto, ukidaju kao subjekt, jer na njihov je strani "post-istina" i "alternativno javno mnijenje". Oni su "demokratura" (pokojni Predrag Matvejević), oni bestidno manipuliraju i podzemno vladaju. Aj vero ni njihova do Danice ne bude gorila, a ti ne čekaj burin, nego pur puhni, nu, eli pak vero muči i trpi...

Za Hrvate sam od početka bio Srbin i unitarista. Za Srbe frankovac i ustaša, a za ustaše opasan marksist i komunist, za neke marksiste salonski komunist, za klerikalce i vjernike Antikrist koga treba pribiti na sramni stup. Za malograđane poslije rata sam kriv da je do svega ovoga došlo, za partijce što nisam došao u partizane, za vojnike zato što sam antimilitarist, a za antimilitariste što sam boljševik... - Miroslav Krleža, 1973.

Pošalji mailom Ispiši


Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik