Glas Istre
Petak
28.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
28.04
KOLUMNA
Dvovlašće u HDZ-u i SDP-u
Piše: Dubravko Grakalić
Objavljeno: 31.01.2017 | 12:44 Zadnja izmjena: 31.01.2017 | 12:44 0 komentara

Dvije najveće hrvatske stranke, HDZ i SDP, pred novim su podjelama. Stranački nezadovoljnici i zagovornici interesnih skupina koje su, nakon unutarstranačkih izbora i novog "miješanja karata", ostali izvan mjesta gdje se donose važnije odluke, krenuli su u hvatanje boljih pozicija. Stanje u obje stranke dosta je slično, ali ne i alarmantno za poziciju stranačkih šefova, koji bi prve oštre i javne kritike mangupa iz vlastitih redova mogli čuti tek u drugoj polovici svibnja kada završe lokalne izbori.

Pitanje je hoće li im i tada mangupi u stranačkoj opoziciji uspjeti doći glave.

Unutar HDZ-a se borba "starih" i "novih" kadrova može očitati kao nastavak starog sukoba desnog i lijevog stranačkog krila, ali i kao borba za trenutačne pozicije unutar stranke uoči lokalnih izbora. Primjeri s terena - poput onog iz Pule, gdje su "plenkovićevci" raspustili "karamarkovce" - pokazuju najnižu razinu gerilskog rata u HDZ-u. Na razini medijskog ratovanja i "spinovanja" svakako su značajne "informacije" o tome da Andrej Plenković ne kontrolira i ne vodi stranku čiji je šef, te da pravi lider sjedi na mjestu potpredsjednika Hrvatskog sabora i naziva se Milijan Brkić.

Povremeno nezadovoljstvo djela saborskih zastupnika HDZ-a i tihi bojkot što ga poduzimaju u sabornici također dokazuju tvrdnju da su napukline na HDZ-ovom umjetnom monolitu sve vidljivije. Odnosi HDZ-a i Mosta - koji je sve manje ucjenjivačka, a sve više uhljebljivačka stranka - također su unutarhadezeovska tema na kojoj se dijele simpatizeri Andreja Plenkovića i njegovi oponenti.

Najsnažnija poruka Plenkoviću i njegovim ljudima da promjene recentnu politiku stranke i vrate na javnu scenu bivšeg predsjednika Tomislava Karamarka stigla je od gurua nacionalističke desnice, pisca i bivšeg ideologa Tuđmanova HDZ-a Ivana Aralice. Aralica je, u jednom intervjuu, opisao kako HDZ ne može letjeti samo s "lijevim krilom", te da bi za Karamarka, iako ga smatra "potkapacitiranim" za lidersko mjesto, ipak trebalo biti vidljive pozicije u stranci. Aralica je i u prošlosti davao jasno smjernice kuda HDZ treba ići, što je izazivalo euforiju na desnici i skepsu u onom djelu te stranke koju se nekada činili "tehnomenadžeri", a danas tek skromni demokršćani skloniji promicanju politike iz briselske perspektive.

Plenkovića u slijedećim mjesecima - kad mu se istopi rejting napumpan poreznom reformom i spinom oko INE - imati dosta problema sa slaganjem lista za lokalne izbore (iako će ih formalno praviti lokalne organizacije), odnosno ispitivanjem koaliranja s raznim opcijama u političkim raznolikim djelovima Hrvatske. Zanimljiv eksperiment biti će suradnja s HDSSB-om u Slavoniji (gdje bi se glavaševci mogli vratiti u okrilje HDZ-a). Lokalna (ne)suradnja s Mostom mogla bi utjecati na stabilnost Vlade.

Problema nakon lokalnih izbora mogao bi imati i Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, kojem stranački drugovi već pomalo tresu fotelju. Slično kao i HDZ-u, i na Iblerovu trgu krenula je priča o "dvovlašću" koja govori da umjesto Bernardića glavnu riječ vode stranački potpredsjednici Zlatko Komadina i Rajko Ostojić. Kost u grlu bila je splitska večera SDP-ovih aktivista pod ravnanjem Ranka Ostojića, koji je utrku za mjesto šefa partije izgubio, ali nije sigurno kako je priznao njezine rezultate.

Na toj je večeri, navodno, bilo riječi da se unutar stranke izvede puč, kako bi na scenu vratili kadrovi poraženi na unutarstranačkim izborima, ali i na onima za Sabor. S obzirom na objavljeni sastav "pučista", teško je povjerovati u tu priču - prije bi se moglo reći kako se radi o spinu pristiglom s druge strane hrvatske političke arene.

Naime, o "puču unutar SDP-a" počelo se medijski nagađati dan-dva nakon objave tvrdnji o tome kako Andrej Plenković ne kontrolira ni HDZ, a ni Vladu kojoj predsjeda.

To ne znači da u SDP-u, baš kao i HDZ-u, nema dvovlašća. Bernardić sporo preuzima stranačke instrumente vladanja, treba mu previše vremena ustroji svoj kabinet, pa čak i do postavi glasnogovornika po vlastitoj želji. Danas će mediji stajalište stranke prije čuti od njegovih unutarsdpovskih oponenata, nego od stvarnog vodstva SDP-a.

No, za razliku od HDZ gdje su "karamarkovci" brojni, žilavi i spremni za borbu, u SDP-u je preostalo tek nekoliko umornih "milanovićevaca", te nitko ne poziva da Zoran Milanović vrati na političku dužnost. Ta razlika bit će presudna u godinama koje dolaze.

Pošalji mailom Ispiši


Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik