Vlada odobrila zaduženje Grada Pule kod Lidla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema informaciji koju su prenijeli brojni hrvatski mediji, Vlada je u četvrtak Gradu Puli odobrila podizanje 18,5 milijuna kuna kredita od trgovačkog lanca Lidl za potrebe izgradnje pulske obilaznice, odnosno Ceste prekomorskih brigada. To uključuje i izgradnju rotora na križanju s Medulinskom cestom, s kojeg bi jedan novi izlaz trebao voditi upravo do Lidlovog trgovačkog centra koji se u ovom dijelu grada tek planira izgraditi.

Kredit od trgovačkog lanca

Lidl je s Pulom još u veljači zaključio sporazum o kreditiranju jer za njegovu realizaciju, djelom ponukan i vlastitim poslovnim interesom, odnosno izgradnjom izlaza s kružnog toka prema svom budućem centru. Grad Pula je, s druge strane, dobio povoljnije uvjete nego bi mu ih ponudile banke. Kredit za cjelokupne radove uzima s rokom otplate od sedam godina uz godinu dana počeka, u godišnjim ratama i bez kamata. Sporazum o zajmu najprije je odobrilo Gradsko vijeće Grada Pule na svojoj sjednici u ožujku, a potom u četvrtak i Vlada RH, kao što to i zakon nalaže.

Valja ipak reći da su radovi na obilaznici započeli još početkom travnja i da su već u poodmakloj fazi. No ono što je začudilo svekoliku javnost jest činjenica da Pula uzima kredit od trgovačkog lanca, u ovom slučaju Lidla. Kako prenosi, primjerice, pouzdano.hr, citirajući saborskog zastupnika Ivana Lovrinovića, "ono što je najčudnije u čitavoj ovoj priči jest da taj isti Lidl u financijskim izvještajima zadnjih deset godina iskazuje gubitke, a sada može kreditirati i druge. Još više bode oči činjenica da Lidl nikada nije u hrvatski proračun uplatio niti kune poreza na dobit, jer posluje s gubitkom…".

Pozitivna novina u Hrvatskoj

Međutim, pulski gradonačelnik Boris Miletić, komentirajući ovaj zajam, kaže da je riječ o jednom dobrom primjeru poslovne suradnje javnog i privatnog sektora u kojem obje strane imaju korist.

- Držim i da je ovakav primjer pozitivna novina u Hrvatskoj. Naime, Grad Pula ovim je sporazumom postigao znatno bolje uvjete srednjoročnog financiranja izgradnje kapitalnih objekata od tržišnih pa je tako ugovoren zajam bez kamata i bez ikakvih dodatnih troškova na rok od sedam godina. Ugovorena sredstva od 18,5 milijuna kuna namjenski će se utrošiti za izgradnju velikog kružnog toka na Cesti Prekomorskih brigada sa svom pratećom infrastrukturom. Ovo je i jedan inovativan pristup financiranju kako, pažljivim ulaganjem i planiranjem svake proračunske kune u korist naših sugrađana, osiguravamo rast i razvoj Pule te potičemo gospodarstvo. Činjenice su to zbog kojih smo danas u samom vrhu najštedljivijih i najotvorenijih gradskih uprava u Hrvatskoj, naglasio je gradonačelnik Miletić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter