Istarski mljekari 10. lipnja traktorima u Zagreb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Proizvodeci mlijeko, mi proizvodimo gubitke. Proteklih nekoliko mjeseci bili smo na nuli, ali za svibanj je cijena mlijeka još niža, sada je 65 lipa manja nego u veljaci", upozorava Silvano Orbanic, predsjednik udruge Mlikarica koja okuplja proizvodace iz Istarske županije. Za farmu sa 60 muznih krava 65 lipa manje po litri znaci mjesecni prihod manji za 14.500 kuna.
Zbog preniske otkupne cijene mlijeka istarski ce se proizvodaci pridružiti prosvjedima stocara na razini države. U srijedu, 10. lipnja, do 10 sati okupit ce se u Pazinu odakle krecu traktorima prema Zagrebu, najavio je Orbanic u ime udruge koja okuplja stotinjak clanova.
- Mi nemamo drugog izbora, ne možemo dalje. Ili ce se u Ministarstvu poljoprivrede nešto poduzeti ili cemo jedan po jedan propadati. Kada se farma jednom zatvori, jako se teško može opet pokrenuti. To je skup ciklus koji traje najmanje pet godina, veli Orbanic i napominje da je proizvodnja mlijeka još skuplja u Istri nego u Slavoniji jer su veci troškovi prijevoza. Da bi farme opstale, potrebno je smanjiti ulazne troškove ili povecati otkupnu cijenu mlijeka, tvrdi Orbanic.



Problemi su se posebice zaoštrili od ožujka od kada se otkupna cijena odreduje temeljem cijena mlijeka u Europskoj uniji. Za svibanj cijena je opet niža: prema jedinici mlijecne masti iznosi 0,22, a prema jedinici proteina 0,33 kune. Pitali smo otkupljivace mlijeka koliko iznosi konacno isplacena cijena koja se odreduje prema kolicini mlijecne masti, bjelancevina, suhe tvari i mikrobiološkoj cistoci mlijeka.
Vlasnik žminjske mljekare Latus Sandi Orbanic slaže se da se proizvodaci mlijeka ne mogu pokriti uz sadašnju otkupnu cijenu. U isto vrijeme, veli on, i mljekare su zbog nižih cijena na tržištu morale pojeftiniti mlijecne proizvode za 10 do 15 posto. Upravo za toliko je sada manja otkupna cijena mlijeka u odnosu na veljacu. Inace, ova mljekara dnevno otkupi oko 5.000 litara mlijeka i osim svježeg mlijeka na tržište plasira jogurt, vrhnje, sir i ostale mlijecne proizvode.
Zbog poremecaja na tržištu mlijeka Vlada je prošli tjedan odlucila s 40 milijuna kuna subvencionirati mljekarsku industriju da bi se riješili domaci viškovi mlijeka. Na upit hoce li što dobiti istarske mljekare, Orbanic iz Latusa veli da ce tu pomoc po svemu sudeci pokupiti velike mljekare. Premda tri vece istarske sirane imaju nešto više zaliha nego uobicajeno, ocekuju da ce ih prodati u sezoni.
Što ce biti na jesen? Europska unija uvjetuje Hrvatsku da se do kraja ove godine formiranje cijene mlijeka u otkupu mora prepustiti tržištu, više je nece moci odredivati država uredbom.
Predsjednik Saveza udruga proizvodaca mlijeka Stjepan Bistrovic ocjenjuje da ce uskoro nakon uvodenja tržišne cijene mlijeka nestati oko 70 posto farmi. Cijena ispod koje farmeri ne mogu opstati je 2,8 kuna, pojašnjava Bistrovic.
Manji proizvodaci nece moci pratiti tržišne uvjete. Od 340 proizvodaca koliko ih ima u Istarskoj županiji tek je dvadesetak vecih farmi. Želi li država opstanak i onih malih, morat ce poduzeti dodatne mjere poticanja. Pred ministra Pankretica udruge proizvodaca mlijeka postavile su zahtjev i traže hitno rješenje.


Podijeli: Facebook Twiter