Pula: Radovi na rivi brži od planiranog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 25 posto zaštite gradevinske jame, u dužini od oko 200 metara, vec je zgotovljeno na pulskoj rivi, rekli su nam izvodaci radova na izradnji gradskog kolektora. Ovog tjedna zgotovit ce se zaštita svih kriticnih tocaka na kojima su postojeci kanalizacijski ispusti, a zatim pocinje polaganje cijevi obalnog kolektora.

Izvodaci radova (zagrebacki Viadukt, GP Krk i GK Varaždin) proteklog su tjedna pojacali mehanizaciju i ljudstvo na gradilištu te uveli dvije smjene koje ce raditi od 7 do 22 sata. Zahvaljujuci tom pojacanju dinamiku ce ubrzati za 30 posto jer dopunska bušeca garnitura popunjava prostor izmedu pilota "prve smjene".

- Htjeli smo raditi i 24 sata na dan, ali smo, zasad, odustali od toga zbog gradana koji žive na rivi, kako im ipak tijekom ovih vrucina, kada su svi prozori otvoreni, ne bismo remetili nocne sate. Možda cemo se na "nocnu smjenu" odluciti na kraju ljetne sezone, kažu nam iz Viadukta.

Na parkiralištu Karolina, gdje se takoder izvode radovi, zgotovljeno je prakticki 80 posto ukupnog posla. Tamo su vec položene nove cijevi buduceg kolektora i do kraja ovog mjeseca radovi na Karolini bi u potpunosti trebali biti gotovi.

Ono što svakako raduje je cinjenica da na prostoru od zgrade Lucke kapetanije do semafora na rivi nije pronadeno nijedno arheološko nalazište, stoga se može vec zapoceti s polaganjem cijevi obalnog kolektora. Štoviše, arheolozi nisu ništa pronašli niti na planiranoj lokaciji "sjevernog sperona" (kod semafora na rivi), a otkrice uz zid Karoline vrlo su brzo zaštitili pa, zasad, nisu opravdane sumnje i optužbe da ce kociti radove. I sami izvodaci radova hvale arheologe potvrdujuci da sve cine kako bi se radovi odvijali nesmetano.

Ipak, u Flaciusovoj ulici pronadeno je još jedan speron, što je iznenadilo i same arheologe, nakon poznatog sperona koji je pronaden još prilikom radova 2007. godine, sada je pronaden još jedan, i to na lokaciji prema zgradi Pošte nakon raskrižja Flaciusove s Anticovom ulicom.

Medutim, ovaj pronalazak, tvrde nam izvodaci, nece zasad usporiti radove u Flaciusovoj ulici, gdje je dosad realizirana polovica zaštite gradevinske jame, a vec je kod zgrade uprave Uljanika zapocet iskop za polaganje cijevi kolektora na dubini od 2,5 do tri metra. Problem je jedino podzemna voda (more) koja se pojavila u jami pa ce je trebati ispumpavati. (Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter