Savudrija: Za djecu s teškocama 140 tisuca kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak 140 tisuca kuna, namijenjenih djeci s poteškocama u razvoju, prikupljeno je na jucerašnjem, trecem po redu, humanitarnom golf turniru "On the Green with UNICEF", koji je ta dobrotvorna organizacija priredila u suradnji s Golf klubom Adriatic i hotelom Kempinski Adriatic na golf igralištu u Crvenom Vrhu kod Savudrije. Novac je namijenjen UNICEF-ovoj akciji "Prve tri su još važnije".

Kao i svake godine, strucni voditelj bio je proslavljeni bivši košarkaš i izbornik hrvatske golf reprezentacije Toni Kukoc, s kojim je 68 igraca, podijeljenih u 16 timova, imalo priliku zaigrati posljednje, 18. polje na igralištu. Domacin i glavni pokrovitelj turnira bio je istarski župan Ivan Jakovcic, koji nije mogao biti na otvorenju u 11.30 sati, nego im se pridružio kasnije, tijekom popodneva. Kukoc je na otvorenju porucio da mu je drago da su se i ove godine okupili na sad vec tradicionalnom turniru, na kojem rade dobra djela za djecu.

- I na ovom turniru brojne su kompanije i golferi opet stali uz nas i pokazali da imaju veliko srce. Sudjelovanjem tvrtki, ali i individualnih igraca, prikupili smo sredstva koja ce nam pomoci da poboljšamo kvalitetu života najranjivijedjece. Veliko hvala Golf klubu Adriatic, koji je omogucio održavanje turnira, hotelu Kempinski Adriatic napotpori i Istarskoj županiji na partnerstvu, kao i svima koji su pomogli za bolji život djece s teškocama urazvoju, istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidovic.

U akciji "Prve tri su još važnije!", koju UNICEF provodi od 2009., cilj je osigurati najmladoj djeci s teškocama u razvoju i njihovim roditeljima pravodobnu potporu i ohrabrenje u prvim godinama života. Dokazano je da strucna podrška u ranoj dobi može znacajno poboljšati kvalitetu života mališana s neurorazvojnim rizicima i teškocama. Upravo zato su prve tri najvažnije, a donacije prikupljene na ovom turniru bit ce vrijedna podrška širenju modela rane intervencije u djetinjstvu da bi potpora bila dostupna svakom djetetu kojemu je i potrebna. Vidovic je nadalje objasnila da je vrlo važno na vrijeme prepoznati te teškoce i krenuti s rehabilitacijom. Rana intervencija, kao skup mjera kojima se pomaže djeci, prvi je put lani ušla u Zakon o socijalnoj skrbi, na cemu su puno radili, dodala je Vidovic.

Ove godine, nastavila je, prikupljaju informacije na terenu o tome kakva je podrška i dostupnost usluga takvim obiteljima da bi vidjeli što u sustavu sve nedostaje, jer ce tako znati gdje tocno intervenirati. Rade i na tome da se djeci s teškocama u razvoju omoguci pohadanje vrtica, jer tako ona bez teškoca nece imati predrasude.

Na turniru su sudjelovali brojni poslovni ljudi, rekreativni golferi i drugi, okupljeni u timove pod nazivom Istarska županija, Skiper Resort, Kempinski hotel Adriatic, Ceste Varaždin, Hypo Alpe Adria Bank, Maistra, Istraturist, Gineta, Laguna Novigrad, Riviera Valamar, Turisticka zajednica Istarske županije, Hempel i HTZ Grad Umag.

Format igre na turniru bio je scramble (ambrose). Jedna ekipa predstavljala je jednog donatora, a usvakoj je sudjelovalo cetvero igrac(ic)a. (Tanja KOCIJANCIC; snimio Saša MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter