Jedino se u Istri licenciraju bike vodici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra je dobila biciklisticke vodice, po uzoru na turisticke. Nedavno se na Kamenjaku održao treci tecaj za turisticke vodice biciklistickih grupa, koji je organizirala Istarska razvojna turisticka agencija, a na njega se odazvala 21 osoba.

Rijec je o jedinstvenom tecaju u državi po završetku kojeg polaznici dobivaju licencu Hrvatskog biciklistickog saveza (HBS) da se mogu baviti tim poslom. Dosad je tecaj prošlo 27 osoba.

- Tecaju, koji traje cetiri dana, odazvali su se zainteresirani iz Istre, ali i iz Karlovca, okolice Zagreba i Rijeke. Održana su predavanja o osnovama biciklizma, cikloturizmu u Istri, a vodici su dobili upute o tome što moraju znati od usluge do opreme i ostaloga. Vodici se obucavaju u ophodenju s gostima, kako pružiti prvu pomoc, uce o osnovama kartografije te o GPS-u i orijentaciji, osnovama prehrane, fiziologije i treninga te o terenskom servisu. Moraju proci poligon i vožnju spretnosti te nauciti kreirati biciklisticke pakete, kaže nam organizator tecaja i jedini ovlašteni instruktor HBS-a za obuku i izdavanje licenci za biciklisticke vodice Martin Cotar.

Zanimljivo je da se ovom tecaju odazvalo cak sedmoro Buzecana, kojima je tecaj sufinancirala tamošnja Turisticka zajednica. Buzet gradi svoju turisticku prepoznatljivost na outdoor ponudi, prije svega biciklizmu, a dosad je na svom terenu imao samo jednog licenciranog biciklistickog vodica.

Sudionici tecaja, osim što za tecaj imaju rijeci pohvale, isticu boljke biciklistickih vodica. Naime, velik se dio licenciranih vodica time ne bavi stalno pa ih je trenutno na raspolaganju samo desetak. Uz to, nema niti jednog sa znanjem njemackog jezika, a i na tržištu vlada pravi kaos.

- Dogada se da nam goste vode strani vodici. Baš me zanima bismo li mogli doci s nekom našom grupom u Austriju i tamo voditi organizirano bicikliste po njihovim stazama, a da nas ne kazne, prica nam vodic Boban Memedovic iz Rovinja koji, doduše, nema licencu za vodica HBS-a, za koju kaže da mu za razliku od licence za turisticke vodice, koju posjeduje, ne osigurava stalan posao.

Naime, u Hrvatskoj još uvijek nije definirano da se samo biciklisticki vodici smiju baviti vodenjem uz odredenu licencu.

- Zašto da placam ovaj tecaj kad mogu turiste voditi samo s obukom za nositelje turisticke ponude u prirodi koju organizira Zajednica pustolovnog turizma, kaže Boban Memedovic.

Ipak, rijec je dvije razlicite stvari.  Trenutno se samo nakon tecaja u Istri izdaju licence, dok je gore spomenuti tecaj univerzalan za sve koji se bave organizacijom turisticke onude u prirodi i bez licenci je. (Barbara BAN, fotografije Martin COTAR)


Podijeli: Facebook Twiter