U Hrvatskoj poskupjela i vjencanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svakojaka poskupljenja više i nisu neka novost. Benzin poskupljuje jer tako diktira svjetsko tržište, struja poskupljuje jer nije dugo, plin isto tako, a PDV se diže jer je to nasušna potreba. Uvjerava nas Vlada da su sve to poskupljenja koja se moraju dogoditi, jer se drugacije više ne može. Ali što je onda s poskupljenjem sklapanja braka? Je li i ono bilo o glavu? Hoce li se time spasiti vjecito gladan hrvatski proracun?

Nedavno je, naime, Ministarstvo uprave donijelo novi pravilnik prema kojem gotovo duplo, barem prema njihovom tumacenju, poskupljuju usluge maticara izvan službenih prostorija u kojima se uobicajeno sklapaju brakovi. Sve je više parova koji se iz raznoraznih razloga ne žele vjencavati u vijecnicama (u Puli, primjerice, odnedavno i zbog toga što je riva zatvorena pa je prilicno otežan prilaz Forumu), ali taj ce ih užitak od prije 20-ak dana poprilicno koštati.

Jedan nam mladi bracni par iz Pule kaže da su im u maticnom uredu izracunali da ce ih izlazak maticara na teren doci više od šest tisuca kuna, a da su se samo mjesec dana ranije odlucili na brak, ista bi ih usluga, kako su im rekli, koštala nešto više od dvije tisuce kuna.

Naknada za sklapanje braka izvan službenih prostorija racuna se prema prosjecnoj bruto placi u Hrvatskoj, a ona trenutno iznosi 7.638 kuna. Prema podacima iz Ministarstva prije stupanja na snagu novog pravilnika radnim danom do 16 sati za izlazak maticara u krugu do deset kilometara od službenih prostorija placalo se 10 posto od te osnovice, odnosno 763 kune, dok se sada placa 1.528 kuna. Do 20 sati ta naknada raste na 2.291 kunu, a bila je 1.528. Nakon 20 sati placa se 3.819 kuna, dok je prije iznosila 2.291 kunu.

Mnogima je zanimljivija naknada koja se placa na neradni dan, a subota je za maticare to odnedavno postala. Dakle, do 16 sati naknada opet u krugu do deset kilometara iznosi 3.055 kuna, a bila je 1.528. Do 20 sati, pak, izlazak maticara placa se 4.582 kune (prije 3.055), a iza 20 sati maksimalnih 7.638 kuna (prije 4.582). Na to se još obracunava i 10 posto za udaljenost, dakle 765 kuna. Ako je, pak, mjesto sklapanja braka od službene prostorije udaljeno više od 10 kilometara, placa se dodatna naknada od jedan posto za svaki dodatni kilometar, a najviše do 30 posto od osnovice. (Piše Bojan ŽIŽOVIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter