Bolnici novi kirurški instrumenti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nadomir Gusic, rukovoditelj Djelatnosti za kirurške bolesti Opce bolnice Pula, primio je na prigodnoj svecanosti donaciju pulske tvornice cementa Calucem d. o. o. - instrumente za traumatologiju vrijedne 35 tisuca kuna.

Malen, ali kako je pojasnio, jako vrijedan paket skriva vrlo znacajne instrumente za rad kirurga koji ce djelomicno zamijeniti one koji su u uporabi vec više od 20 godina te, naveo je, ubrzati operacijski program i povecati sigurnost pacijenata.

- U trenutku kada financijska situacija u cijeloj državi, posebice u zdravstvu, nije sjajna, a nama su smanjeni limiti za potrošni materijal za cak 12 posto, ovakve su donacije i više nego dobrodošle, naveo je Gusic te dodao da je posla u traumatologiji svakim danom, nažalost, sve više. Kako je pojasnio, tragicnih nesreca, prometnih udesa, raznih padova sve je više, a u posljednjih sedam godina broj traumatoloških ozljeda je udvostrucen.

- Lani je na kirurgiji zaprimljeno gotovo šest tisuca pacijenata, od cega na traumatologiji 1.800, a "na stolu" ih je, na jednoj ili više operacija, završilo 1.300. Pojašnjavajuci što skriva poklon-kutija naveo je da je rijec o škarama, raznim kukama i dlijetima, iglodržacima koji služe u operaciji koštanih prijeloma. Novi instrumenti, mada ce se i stari još uvijek koristiti, znacajno ce skratiti vrijeme sterilizacije, a samim time i vrijeme izmedu dvije operacije.

Gordan Pejkovic, financijski direktor Calucema, naveo je da su za donaciju zapravo zaslužni radnici ove tvrtke jer su se na temelju upita Uprave koga financijski poduprijeti odlucili i za pulsku bolnicu. Druge dvije donacije vec su dodijeljene - primila ih je Udruga gluhih i nagluhih za realizaciju djecjih radionica, dok su Društvu osoba s tjelesnim invaliditetom kupljena cetiri kreveta s elektromotorima namijenjena nepokretnim osobama. (B. PETROVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter