Jakovcic predstavlja Ginetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Famozno bezalkoholno pice kojim ce se Ivan Jakovcic baviti u svojoj poduzetnickoj buducnosti zove se Gineta. Rijec je o vodi od smrikve ili smricki, a napitak se proizvodi u suradnji s Jamnicom.

U srijedu se u proizvodnim pogonima ove tvrtke Gineta pocela puniti, a mi smo s Jakovcicem porazgovarali nakon što su prve boce ugledale svjetlo dana.

Prvu Ginetu danas ce i službeno javnosti predstaviti u poreckoj palaci Pollesini, iako još uvijek obavlja funkciju župana, zbog cega se sve više govori o njegovom sukobu interesa. Oni koji bolje pamte sjetit ce se slicnog pica istog imena koje se pocetkom devedesetih pojavilo na tržištu u Istri. No, i za to Jakovcic ima obrazloženje.

Otkud ideja za bezalkoholno pice buduci da je opce poznato da ste ljubitelj vina?

- Moja neprijetvorna ljubav ostaje istarska malvazija i to se promijeniti nece. Ovdje se radi o povratku u poslovni svijet sa starom idejom, koja postoji petnaestak godina i koju je svojedobno pokrenuo moj prijatelj Željko Buric. On nije dalje razvijao taj poslovni projekt i ja sam ga odlucio ponovno pokrenuti u suradnji s Jamnicom, po mom mišljenju najboljom i najvecom kucom za proizvodnju vode i bezalkoholnih napitaka.

Rijec je o picu koje ima istarske korijene, a Istrijani ga poznaju kao smrikvu, vodu od smirkve, smricku… I dan-danas mnogi u svojim konobama imaju taj napitak pripravljen na tradicionalan nacin.

U Istri se on vec stoljecima radi od bobica brinja ili smircke tako da se bobicama dodaje voda te onda stoji i uz laganu fermentaciju postaje ukusno osvježavajuce pice koje se pije u proljece i ljeti. U nekim krajevima Istre mu se dodavala jabuka petrovka, a gdje se moglo naranca i limun te bi time okus bio još i bolji.

Otkud vam recept? Cujem da ste zvali ljude diljem Istre u potrazi za recepturom.

- Ma nije baš tako. Osmislio sam kompletan marketing i odlucio sam se za okus i miris napitka na temelju desetak recepata koje je Jamnica pripremila. Recept je inspiriran tim tradicionalnim istarskim picem, ali je miris i okus prilagoden suvremenom potrošacu.

Na koji nacin ste regulirali odnose s Jamnicom? Jeste osnivali svoju tvrtku? Niste li time u sukobu interesa?

- Nemam ništa skrivati. Prošle sam godine otvorio tvrtku naziva Juniperus, po istrijanski smrikva, koja je osnovana s ciljem obnove sela Sveti Juraj, ali buduci da sam najavio odlazak iz politike i povratak u poslovni svijet, tvrtku cu koristiti i za druge poslovne projekte. Svjestan sam cinjenice da trebam poštivati Zakon o sukobu interesa, ali ne mogu nikog natjerati da popije pice koje sam kreirao ako to nece.

Što se tice tvrtke koju sam osnovao, dok sam na funkciji župana predao sam je na vodenje odvjetnickom uredu Alena Kalcica. Za vrijeme trajanja mandata župana necu imati nikakve prihode od prodaje Ginete, a nakon toga namjeravam osnovati zakladu Gineta koja ce financirati kulturne i sportske projekte prvenstveno u Istri. (Razgovarala Barbara BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter