Ne sjecam se da je u svijetu došlo do ovakvog sudara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nema nikakvih dvojbi što je uzrok teške prometne nesrece u subotu navecer u Kraju, mjestašcu izmedu Lovrana i Mošcenicke Drage.

- Prevelika brzina, vožnja u grupi i premali razmak izmedu motocikala zasigurno su osnovni uzroci nesrece, pojasnio nam je stalni sudski vještak cestovnog prometa Borivoj Blanuša, koji je zajedno s policijom i tužiteljicom obavio ocevid nakon nesrece.

Na pitanje kada ce se tocno utvrditi što se konkretno dogodilo, vještak odgovara: "Ja cu svoj konacni nalaz i mišljenje dati nakon što se obave sve zakonom predvidene radnje, od izrade fotodokumentacije do vještacenja nekih predmeta s mjesta nesrece. Želio bih ovom prilikom apelirati na vozace snažnih motorkotaca da je pretjecanje uz preveliku brzinu osnovni uzrok pogibelji", kazao je Blanuša.



Na naše inzistiranje vještak Blanuša nam je objasnio još nekoliko bitnih detalja koji su doveli do nezapamcene tragedije.

- Ja se ne sjecam da je uopce u svijetu došlo do ovakvog sudara. Što se dogodilo u tehnickom smislu? Predmijevam da su se motocikli kretali brzinom od oko 100 kilometara na sat. Nesumnjivo, došlo je do sraza u punoj brzini i, ako se tome pridoda masa motora i vozaca, jasno je o kakvoj sili se radilo.

Ne bih želio govoriti o imenima vozaca prije definitivno izradenog nalaza i mišljenja, ali je isto tako nedvojbeno i posve razvidno da je nakon sudara eksplodirao spremnik jednog od motocikala. Da se radilo o podjednakim brzinama, najbolje svjedoci podatak da su nakon sraza oba motora ostala na mjestu. Ocito je sila bila ujednacena, a ne treba zaboraviti da se radilo o snažnim motociklima, svaki ima preko 100 konjskih snaga, kazao je Blanuša. (B. ŠKORIC/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter